Wednesday, August 24, 2016

5th Grade Reading




Course Description: You fifth grade student will learn to improve their reading skills through reading classic literature. This will help increase their vocabulary skills and help devolp their comprehension.  The course runs 180 days but can be made shorter by doing extra reading each day. There is extra credit or summer work at the end of the program. 


Supplies : Being a home schooling parent of many children, I know that it can get expensive quickly. This is why I am writing my own reading program for the year. You can buy the book if you want, I will have each on linked to amazon but if you are looking to reduce costs even more, I would suggest getting them at your local library.

Other supplies needed will be -
1 note book
Pencils
Printer
Crayons or colored pencils


Reading lists: Call of the Wild by Jack London
Black Beauty by Anna Sewell
The Hobbit by J.R.R. Tolkien
James and the Giant Peach by Roald Dahl
Charlie and the Chocolate Factor by Roald Dahl
White Fang by Jack London
Five Little Peppers and How they Grew retold from the Margaret Sidney original
The Wonderful Wizard of Oz by L. Frank Baum

Day 1 -
Read chapter 1 of Call of the Wild.
Have students use their notebooks to write the answers to the questions. I personally am writing the questions in their notebooks as well.

Questions -
1. What is the name of the main character ?

Answer - His name is Buck.

2. Who does Buck belong to?

Answer - He belongs to the Judge.

3. What happens to Buck?

Answer - Manuel ( The gardener ) sells Buck and he gets sold to a dog trader. The trader sells him to a man who takes him to Alaska to be a sled dog.

4. What does Buck do when he sees the snow?

Answer - It surprises him, he plays in it and licks it.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Dignity
Ferocious



Day 2 -
Read chapter 2.

1. Who are Buck's new owners?

Answer - They are Perrault and Francois.

2. What happened to Curly?

Answer - She was killed by a husky.

3. Who is the leader of the dog team?

Answer - It is Spitz.



Day 3 -
Read chapter .

1. Where do the dogs sleep?

Answer - They dig holes, or caves in the snow and curl up inside.

2. Why did Buck have to stop eating like a domestic dog?

Answer - He needed to learn to eat quickly because the other dogs would steal his food. 


Day 4 -
Read chapter 4.

Have your student tell you about the chapter. 

Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.

Day 5 -
Read chapter 5.

1. What happened to Dolly?

Answer - She went mad, went after Buck and tried to attack him.  Francois saved Buck and had to kill Dolly.

2. What happened between Buck and Spitz?

Answer - When Buck came back to camp, Spitz tried to attack him because he knew he was weak. He bit him but  Francois wiped Spitz to make him stop.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Miraculously
Nemesis


Day 6  -
Read Chapter 6.

Have your student write a paragraph about what happened between Buck and Spitz.

Day 7 -
Read chapter seven. 

Have your student tell you about the chapter. 

Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.


Day 8 -
Read chapter 8.

1. Who owns the team now?

Answer -
A scotch owns the team.

2. What happened to Dave?

Answer -
He got weak and hurt. He still wanted to work but when he could no longer work, the new owner put him down and out of his misery.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Dignity
Monotonous


Day 9 -
Read chapter 9. 

Have your student tell you about the chapter.
Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.


Day 10 -
Read chapter 10. 

1.Why is Hal foolish?

Answer - He did not want to listen to the advice of other leaders.

2. What did Thorton do when he saw Hal beating the dogs? 

Answer - He stopped him and stood between Hal and Buck.


Day 11 -
Read Chapter 11.

Have your student tell you about the chapter. 

Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.


Day 12 -
Read chapter 12.

1. What did Buck do when his new master was attacked?

Answer - He attacked the man who was attacking his master and injured him.

2. How did Buck save his master a second time?

Answer - After being thrown from his fishing boat, Buck saved him from drowning.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Dramatic
Comrade


Day 13 - 
Read chapter 13. 
Have your student explain what happened in this chapter while you write down their explanation. 

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook ) 
Frenzy
Calamity 


Day 14 -
Read Chapter 14.

Fill out this book report poster


Day 15 -
Read chapter 1 of Black Beauty.

1. What is a colt?

Answer - A colt is a baby horse.

2. What did the Master do when he saw Dick throwing stones at the horses?

Answer - He boxed his ear and called him a bad boy.

Have your student look up what it means to box his ear and write down the description.


Day 16 -
Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter. 

Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.


Day 17 -
Read Chapter 3.

1 What is breaking in a horse?

Answer - Teaching a horse to wear a saddle, bridle and carry a person on their back.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bridle
Terrible


Day 18 -
Read Chapter 4.

1. Who are in the other stalls?

Answer - Ginger and Merrylegs are in the other stalls.

2. What bad habit does Ginger have?

Answer - Ginger bites.


Day 19-
Read chapter 5 and 6.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences from each chapter in their notebook.

Color this page.


Day 20 -
Read Chapter 7 and 8.

1. Why does Ginger have a bad temperament?

Answer - She has been mistreated by humans.


Day 21 -
Read chapter 9.

Have your student tell you about the chapter. 

Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.


Day 22 -
Read chapter 10.

1. What happened to Sir Oliver's tail?

Answer - It was cut off for fashion.

2. Did it hurt Sir Oliver?

Answer - Yes, he says he was taken to a cruel place where they cut through the bone of his tail.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Offended
Scattered


Day 23 -
Read chapter 11 and 12.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.


Day 24 -
Read chapter 13.

1. Why didn't John want to help the boy who fell in the bushes?

Answer - He did not want to help him because the boy had been being mean to the pony he was riding.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Thrashing
Howling


Day 25 -
Read chapter 14 and 15.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences in their note books from each chapter.

Day 26 -
Read chapter 16.

1. Who saved Ginger and Beauty from the fire?

Answer - James saved them.

2. Was he able to save all the horses?

Answer - No he was not, two horses were trapped.


Day 27 -
Read Chapter 17 and 18.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences in their note books from each chapter.

Day 28 -
Read Chapter 19 and 20.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.

Day 29 -
Read Chapter 21.

1. How long had Beauty lived at his current home?

Answer - He was there for three years.

2. Who bought Ginger and Beauty?

Answer - The Masters friend, Earl of W.

3. What happened to Merrylegs?

Answer - She was given to Vicar, under the condition that she could  never be sold.


Day 30 - 
Read Chapter 22.

1. What did Beauties new owners do that caused him displeasure?

Answer - They shortened his rein.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Confidence
Content

Day 31 -
Read chapter 23 and 24.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.


Day 32 -
Read chapter 25.

1. Does Beauty like Rueben Smith?

Answer - Yes, he thinks he is gentle and very clever.

2. What happened to Beauty's hoof?

Answer - When he was forced to gallop over rocks with out a shoe on his hoof, it caused his hoof to split.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Oath
Circumstance


Day 33 -
Read chapter 26 and 27.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.


Day 34 -
Read chapter 28.

Have your student look up what a job horse was and write down the meaning in their notebook.


Day 35 -
Read chapter 29.

Have your student go back in the book, find where the horse Peggy was talked about and draw a picture, in their notebook, of what Peggy would have looked like.


Day 36 -
Read chapter 30.

1. Why did Beauty's new master buy him?

Answer - His doctor advised to take horse exercises.

2. Why did Beauty look unhealthy?

Answer - The person feeding him was stealing his food to feed to his rabbits.


Day 37 -
Read chapter 31.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences in their note books from each chapter.


Day 38 -
Read Chapter 32.

1. Where was Beauty sold?

Answer - He was sold at a horse fair.



Day 39 -
Read Chapter 33.

1. Who bought Beauty?

Answer - A man named Jeremiah bought him.

2. What does everyone call his new master?

Answer - They call him Jerry.


Day 40 -
Read chapter 34.

1. What type of horse was Captain?

Answer - He was a war horse.

2. What happened to Captain's first master?

Answer - He was killed during a battle.

3. What happened to the horses wounded in the battle?

Answer - Many of them were killed, only 1/4 of the horses came back after the battle that killed Captains master.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Noble
Crippled


Day 41 -
Read chapter 35.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.


Day 42 -
Read chapter 36 and 37.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences in their note books from each chapter.


Day 43 -
Read chapter 38.

Have your student go back in the book and write down what the description of a true gentlemen was.


Day 44 -
Read chapter 39.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook. 


Day 45 -
Read chapter 40.

Have your student write down what happened to Ginger and how she had changed.


Day 46 -
Read chapter 41 and 42.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.


Day 47 -
Read Chapter 43.

1. What is wrong with the child?

Answer - He is sick and can't walk well.

2. How did Jerry help the lady and child?

Answer - He helped them get to the hospital.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bewildered
Droll


Day 48 -
Read Chapter 44.

1. What happened to Captain?

Answer - There was an accident and Captain was badly injured.

2. What did Jerry want to happen to people who drove their carts while drunk?

Answer - He wanted them all locked up.

3. Does Captain get better?

Answer - At first he seems to be healing ( or getting better ) but in the end they have to put him down.

Have your student go back in the book and write the description of the new horse, Hotspur.


Day 49 -
Read Chapter 45.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.


Day 50 -
Read Chapter 46.

1. Who bought Beauty?

Answer - A corn dealer and baker that knew Jerry.

2. Why was Beauty getting whipped?

Answer - He was whipped because his load was too heavy and he could not pull it.

3. How did the lady help Beauty?

Answer - She told the man to stop whipping him and take off his reign so he could pull easier.


4. Did Beauty stay with his new master long?

Answer - No, he was sold to a large cab driver.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Premises
Purblind


Day 51 -
Read chapter 47.


Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.


Day 52 -
Read chapter 48.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.


Day 53 -
Read Chapter 49.

Fill out this book report poster


Day 54 -
Read chapter 1 of The Hobbit.

Have your student go back in the chapter and write the description of a Hobbit hole.

Google hobbit hole coloring page, print one and have your student color it.

Have your student go back in the chapter and write the description of a Hobbit.

1. What is the Wizards name?

Answer - His name is Gandalf.

2. What did Gandalf do to Mr. Baggins door?

Answer - He scratched a sign into it with his staff.

3. What happened the day after Gandalf left?

Answer - A bunch of dwarfs came to Mr. Baggins house the day after Gandalf was there.


Day 55 -
Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bravo
Mischief
Reckon


Day 56 -
Read chapter 3.

1. Why were they not singing or telling stories for a few days?

Answer - They felt danger was close.

2. What did Mr. Baggins think the glade smelled like?

Answer - He thought it smelled like Elves.


Day 57 -
Read chapter 4.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Shivered
Alliances

Day 58 - 
Read chapter 5.

1. Describe what Mr Baggins fell into.

Answer - He fell into a deep cavern.

2. Who was in the cavern.

Answer - Gollum lives in the cave.

Have your child go back in the chapter and write down the description of Gollum.

Color this page.

3. Why was Gollum angry?

Answer - He lost his precious, his ring.

4. What magical powers did the ring have?

Answer - It made you invisible.

Day 59 - 
Read chapter 6.

1. How did Mr. Baggins surprise the dwarves and wizard?

Answer - He had the ring on so he was invisible. He came out of hiding and announced he was there.

2. What did they hear howling?

Answer - They heard wolves howling at the moon.

3. What did they do to escape the wolves?

Answer - They climbed up in the trees.

4. Where was Mr. Baggins?

Answer - He could not get up in the trees, he was trying to hide in tree trunks. One of the dwarves climbed back down and got him into the tree.


5. Were they safe?

Answer - Yes, the wolves could not climb the trees but they could not stay up there forever.

6. What other monster showed up in the woods? What happened?

Answer - Goblins showed up in the woods. They started fighting the wolves.

7. Who saved the group?

Answer - The Lord of the Eagles and his group saved them.


Day 60 - 
Read chapter 7.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Pleading
Wholesome
Silence

Day 61 - 
Read chapter 8.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 62 - 
Read chapter 9.

Have your student write their thoughts on the book so far.

Example -
What they like about it.
Who their favorite character is?
How do they think it will end?

Day 63 - 
Read chapter 10.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 64 -
Read chapter 11.

Have your student go back and write why they think the dragon is still there.

Day 65 - 
Read chapter 12.

1. What is the dragon's name?

Answer - His name is Smaug.

2. Does Mr. Baggins tell Smaug his name?

Answer - No. he does not.

Have your student go back and write down at least three of the things Mr. Baggins calls himself.

3. Why is Lake-town in danger?

Answer - The dragon thinks the people helped the group and he wants to punish them.

Day 66 - 
Read chapter 13.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 67 - 
Read chapter 14.

Have your child explain what happened to Lake-Town in this chapter.

Day 68 - 
Read chapter 15.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.


Day 69 - 
Read chapter 16.

1. What did the Elves call Mr. Baggins that made him snort.

Answer - They called him the dwarves servant.


2. Why do you think Mr. Baggins went to the elves?

Answer - Answers will vary, this is more of an opinion question.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Tattered
Seized

Have your student write what they think will happen in the next chapter.

Day 70 - 
Read chapter 17.

Did the chapter go the way your student thought? Have them write what similarities there were and the differences.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bade
Domination
Heedless

Day 71 - 
Read chapter 18.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 72 - 
Read chapter 19.

Fill out this book report poster

Day 73 - 
Read chapter 1 of James and the Giant Peach.

1. What happened to James parents?

Answer - They were eaten by a rhino that escaped from the London Zoo.

2. Who did James go and live with?

Answer - He went to live with his two Aunts.

3. Did he like it there?

Answer - No, they were mean and called him names.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Ramshackle
Mischief

Day 74 - 
Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 75 - 
Read chapter 3 and 4.

Have your student go back and write a description of the old man James met and what he gave him.

Day 76 - 
Read chapter 5 and 6.

1. What happened when James dropped the bag?

Answer - The bag broke open and all the green things scattered.

2. Was James able to catch them?

Answer - No, they started digging themselves in the ground.

3. What happened to the peach tree?

Answer - It started growing peaches, which it had not done in years.

4. What was the peach doing?

Answer - It started growing.


Day 77 - 
Read chapter 7.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 78 -
Read chapter 8.

1. How did James' Aunts make money off the giant peach?

Answer - They put it on display and charged money for people to come see it.

2. Why does James beg to go outside?

Answer - He has not played with other kids for years.

3. What do his Aunts do with him during the day?

Answer - They keep him locked up because they think he will be in the way.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Seething
Brute

Day 79 -
Read chapter 9 and 10.

1. What did James find on the peach?

Answer - He found a hole.

2. What did he do when he found the hole?

Answer - He crawled inside, the hole was more like a tunnel.

3. What happens at the end of the chapter?

Answer - He goes through a door where he hears voices say they have been waiting for him. The door disappears and he he is stuck inside the peach.

Color this page.

Day 80 -
Read chapter 11.

1. Who was inside waiting?

Answer - There was a grasshopper, spider, lady bug, centipede, worm and a silk worm.

2. What was strange about the insects ( aside from them talking ).

Answer - They were very large.

3. Why did James want to faint?

Answer - He thought they wanted to eat him.


Day 81 -
Read chapter 12.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Marvelous
Peculiar


Day 82 - 
Read chapter 13.

1. Who made the beds?

Answer - Miss Spider made all the beds.

2. Who else was in the peach?

Answer - There was also a glow worm, who was up on the ceiling.

Day 83 - 
Read chapter 14 and 15.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.

Day 84 -
Read chapter 16 and 17.

1. What factory did the peach crash into and what happened?

Answer - It crashed into a chocolate milk factory. It caused a chocolate milk river in the streets. People were swimming in it and drinking it.

2. Where did the peach land?

Answer - It landed in water.

3. Was everyone inside the peach okay?

Answer - Yes, they had bumps and bruises but were okay.

Day 85 - 
Read chapter 18.

1. Where is the peach?

Answer - The peach is in the middle of the ocean.

2. Why does James say the earth worm is blind?

Answer - The worm thought they would all starve even though they are surrounded by a giant peach they could eat.


Day 86 -
Read chapter 19.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Have your student write what they think will happen in the rest of the book.

Day 87 - 
Read chapter 20 and 21.

Have your student write what they think James' big plan is.

Day 88 - 
Read chapter 22.

Have your student write what James' plan really was and if it worked.

Day 89 - 

Read chapter 23.

1. What did they float over?

Answer - They floated over the ship, The Queen Mary.

2. Why did they think the captain was sick?

Answer - He claimed to see a boy and giant bugs floating in the sky on something being pulled by birds.

Day 90 - 
Read chapter 24.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bravo
Rambunctious


Day 91 -
Read chapter 25.

Have your student go back in the chapter and read why the farmer loves the worm and lady bug.

1. What happened to Miss Spiders father?

Answer - James' aunt washed him down the drain.


Day 92 - 
Read chapter 26.

1. What happened to the centipede?

Answer - He was dancing near the edge and he fell off the peach.

2. Who went after him and with what?

Answer - James went after him, using a rope the silk worm was spinning.

3. Was he rescued?

Answer - Yes, James rescued him and they were both pulled up by the rope.


Day 93 - 
Read chapter 27.

1. What did the see in the sky?

Answer - They saw cloud men.

2. What were the cloud men doing?

Answer - They were rolling pieces of cloud in balls, making hail.

3. What did the centipede do to make the cloud men mad? What did the cloud men do?

Answer - He insulted them, so they threw hail at the peach.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Imbeciles
Infuriated
Trembling

Day 94 - 
Read chapter 28.

1, What did the crash into?

Answer - They crashed into a rainbow the cloud men had been making.

2. Did they get free?

Answer- Yes, but not before the cloud men got angry and threw more stuff at them.

Day 95 - 
Read chapter 29, 30 and 31.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.

Day 96 -
Read chapter 32 and 33.

1. Where did the peach end up?

Answer - They crossed the ocean and were now in New York.

2. How do they plan on getting down?

Answer - They are going to cut the strings on the sea gulls slowly until they can float down.

3. What did the people of New York think the peach was?

Answer - They thought it was a bomb.

Day 97 -
Read chapter 34, 35 and 36.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 98 -
Read chapter 37.

Have your student go back in the chapter and write some of the things the people of New York thought the peach and those on it were.

Day 99 - 
Read chapter 38.

Have your student write how they think the story will end.

Day 100 -

Read chapter 39.

Fill out this book report poster

Day 101 - 

Read chapter 1 of Charlie and the Chocolate Factory.

Have your student write down a description of who is in Charlie's family and the house they all lived in.

1, Why could Charlie not have chocolate?

Answer - His family was very poor and did not have money for chocolate.

2. What did his family live close to?

Answer - They lived near a large chocolate factory.

Day 102 -
Read chapter 2.

Have your student go back and write down the description of three different candies that were talked about in this chapter.


Day 103 - 
Read chapter 3.

1. What happened the the palace that Willy Wonka made the Prince?

Answer - It melted when it got hot.

Have your student write down who they think run the factory.


Day 104 - 
Read chapter 4.

1. Why did Willy Wonka close the doors of his factory?

Answer - He closed the doors because people were stealing his recipes and ideas.

2. What was the headline that everyone was excited about?

Answer -  Wonka factory to be opened at last to lucky few.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Ordinary
Marvelous

Day 105 - 
Read chapter 5.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 106 -
Read chapter 6.

1. Who found the first ticket? How did they find it?

Answer - A boy named Augustus Gloop found it. He found it because he eats so many candy bars a day.

2. Who found the second ticket? How did they find it?

Answer  - A girl named Veracu Salt found it. She found it because her family is rich and her dad made his workers unwrap candy bars until they found it.

Day 107 -
Read chapter 7.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 108 - 
Read chapter 8.

1. Who found the third ticket? How did they find it?

Answer - A girl named Violet Beauregarde found it. She usually chews gum all the time but when she heard about the tickets, she switched to candy bars until she found a ticket.

2. How long had she been chewing her current piece of gum and why did she chew it for so long?

Answer - She has been chewing on it for three months and she was doing it to beat a record.

3. Who found the fourth ticket? Was he happy about the ticket?

Answer - A boy named Mike Teavee found it. He was annoyed by the attention and just wanted to watch television while he played with toy guns.

Have your student write a short paragraph about how they feel about the winners so far.

Day 109 - 
Read chapter 9.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Sly
Hoard

Day 110 -
Read chapter 10.

1. Why is Charlie so hungry?

Answer - He is hungry because they have no food.

2. What happened to Charlie's Dad?

Answer - He lost his job.

3. What did Charlie find?

Answer - He found a dollar in the snow.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Ravenously
Doubtful
Incidentally

Day 111 -
Read chapter 11.

Have your student write a short paragraph about how they think Charlie felt about finding the golden ticket.


Day 112 - 
Read chapter 12.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 113 - 
Read chapter 13.

Color this page.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.


Day 114 - 
Read chapter 14.

Have your student go back in the chapter and write a description of what Willy Wonka looked like.

Day 115 - 
Read chapter 15.

Have your student go back in the chapter and write a description of the Chocolate Room.

1. What are the little men called?

Answer - They are called Oompa-Loompas.

Day 116 - 

Read chapter 16.

Have your child go back in the chapter and write down three of the made up words.

1. What does Willy Wonka pay the Oompa-Loompas in?

Answer - He pays them in cocoa beans and chocolate.

2, What do the Oompa - Loompas wear?

Answer - The men wear deer skins, the women wear leaves and the children wear nothing at all.

Day 117 - 

Read chapter 17.

Have your student write a paragraph that describes what happened to Augustus.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Lapping
Disaster
Infantile

Day 118 - 
Read chapter 18. 

1. What is Willy Wonka's yacht made from?

Answer - He made it by hallowing out a huge boiled sweet.

2. What did Willy Wonka give Charlie and his Grandpa to drink?

Answer - He gave them a mug of chocolate from the chocolate river.

3. What is is room number 54?

Answer - It was the cream room.

4. How does Willy Wonka made whipped cream?

Answer - He whips it with whips.

Day 119 - 
Read chapter 19.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 120 - 
Read chapter 20.

1. What does the machine in the inventing room make?

Answer - It makes chewing gum.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Gradually
Frothy
Monstrous

Day 121 - 
Read chapter 21.

Have your student go back in the chapter and write a paragraph on what happened to Violet.

Read 122 - 
Read chapter 22.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 123 - 
Read chapter 23.

Have your student go back in the chapter and explain why Willy Wonka said they were square candies that looked round.

Day 124. 
Read chapter 24.

Have your student go back in the chapter and write a paragraph about what happened to Veruca.

Day 125 - 
Read chapter 25.

Have your student go back in the chapter and write a paragrah about what room they would have picked to visit.

Day 126 - 
Read chapter 26.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Brilliant
Impossible

Day 127 - 
Read chapter 27.

Have your student go back in the chapter and write a paragraph on what happened to Mike. 

Day 128 - 
Read chapter 28.

1. What was the button in the elevator called?

Answer - It was called up and out.

2. What does the elevator run on?

Answer - It runs on candy power.

3. What did they see while they were in the air?

Answer - They saw the other children returning home.

Day 129 - 
Read chapter 29.

Have your student write how each of the children that were going home had changed.

1. What was in the trucks that were picking up the children?

Answer - The trucks were full of candy,

Day 130 - 
Read chapter 30. 

Fill out this book report poster

Day 131 - 
Read chapter 1 of White Fang.

Have your student go back in the chapter and write a paragraph that describes the North.

1. What happened to Fatty?

Answer - He disappeared in the night, most likely eaten by wild animals

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Defiant
Oblong
Comrade

Day 132 - 
Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 133 - 
Read chapter 3.

1. What happened to Bill?

Answer - He tried to save a dog from the wolves and the wolves killed him.

2. Why are the wolves so aggressive?

Answer - They are starving.

Have your student write a paragraph about what Henry did to survive.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Auspiciously
Dubiously

Day  134 - Read chapter 4.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 135 - 
Read chapter 5.

Have your student write a paragraph about why the She-wolf was not allowing One eye near her.

Day 136 - 
Read chapter 6.

1. How was the little grey cub different from the others?

Answer - They had a reddish hue to their fur and he was grey.

2. What happened to the other wolf pups?

Answer - They died from hunger.

3. What happened to One Eye?

Answer - He was killed by a Lynx.


Day 137 - 

Read chapter 7.


1. What animal was at the cave entrance?

Answer - It was a wolverine.

2. What happened when the pup went out of the cave?

Answer - He tumbled down a hill.

3. What was the pup's first kill?

Answer - He ate ptarmigan chicks.

4.  Did he win his fight with the Ptarmigan mother?

Answer - No, she pecked his nose and he ran off.

5. Who saved him from the mother weasel?

Answer - His mother saved him from the mother weasel.


Day 138 - 
Read chapter 8.

1. What did the pup do when he found the young weasel a couple days later.

Answer - The wolf pup ate the young weasel.

2. What meat did the mother wolf bring home to break the famine?

3. What is - The Law?

Answer - The law is eat or be eaten.

Answer - She brought home a lynx kitten for him to eat.

Have your student write a paragraph about what happened between the mother wolf and the mother lynx after the mother wolf  killed the lynx kittens.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Compelled
Famine
Intangible

Day 139 - 
Read chapter 9.

1. Who did the pup see at the stream?

Answer - He saw five Indians.

2. What did the Indians call his mother? How did they know her?

Answer - They called her Kiche. They knew her because she is half dog and had lived with the Indians before she ran away during a famine.

3. What did the Indian name the pup?

Answer - He named the pup White Fang.

Have your student write a paragraph describing White Fang's first interaction with the man-animals.

Day 140 - Read chapter 10.

Have your student write a paragraph about what happened when White Fang was separated from his mother.

Day 141 - 
Read chapter 11.

Have your student write a paragraph about why White Fang is an outcast.

Read 142 - 
Read chapter 12.

1. How did White Fang escape?

Answer - He sneaked away from everyone while they were tearing down the camps. He ran into the woods and hid.

2. Why did White Fang go back

Answer - He went back because he was hungry and lonely.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Deliberately
Perturbed
Tallow


Day 143 - 
Read chapter 13.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.

Day 144 - 
Read chapter 14.

Have your student tell you about the chapter while you write down their explanation.

Color this page.

Day 145 -Read chapter 15.

Have your student write a paragraph about why White Fang is hated by the other dogs.

Have your student write a paragraph about White Fang's impression of white men.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Implacable
Elaborate
Bellowing

Day 146 - 
Read chapter 16.

1. What are the white men that lived in Fort Yukon called?

Answer - They are called chechaquos.

2. Why was the man called Beauty?

Answer - It was a joke, he was not beautiful, he was ugly.

3. What was Beauties job? Why did men fear him?

Answer - He was the cook for the fort. Men feared him because he was mean.

4. Why does White Fang not like Beauty?

Answer - He sensed evil in him.

Have your student write a paragraph about the interactions between White Fang and Beauty.


Day 147 - 
Read chapter 17.


Have your student write a paragraph about what Beauty did with White Fang.

Day 148 - 
Read chapter 18.

Have your student write a paragraph about White Fang and Cherokee.

Have your student write a paragraph about how White Fang was saved.

Day 149 - 

Read chapter 19.

1. What happened to Major?

Answer - He tried to take White Fang's meat, White fang killed him.

2. Why did White Fang bite?

Answer - He is afraid the men are going to hurt him.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Untamable
Impending

Day 150 - 
Read chapter 20.

Have your student write a paragraph about what happened when White Fang's master left for awhile.

Day 151 - 
Read chapter 21.

1. Why did White Fang's master want to leave him behind?

Answer - He was going to California and could not take him with.

2. How did White Fang get out of the house?

Answer - He went through the window.

3. Did White Fang have to stay behind?

Answer - No, his master took him with.


Day 152 - 

Read chapter 22.

Have your student write a paragraph about White Fang's impression of California.

1. How did White Fang react when his master got a hug?

Answer - He wanted to protect him, he thought the hug would hurt his master.

2. Why did White Fang not attack Collie first?

Answer - He did not attack first because she was female.

Day 153 - 

Read chapter 23.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.


Day 154 - Read chapter 24.

Have your student go back and write three of the new things White Fang began to do.

Have your student write a paragraph about what White Fang did to get his Master's family to follow him and save his Master.

Day 155 - 
Read chapter 25.

Fill out this book report poster


Day 156 - 
Read chapter 1 of Five Little Peppers.

Have your student write a description of the house and draw a picture to go with it.

1. Who are the Pepper children?

Answer - They are Ben, Polly, Joel, Davie and Phronsie.

2. What do they call their Mother?

Answer - They call her Mamsie.

3. Why have the Pepper children never been to school?

Answer - They are poor and need to help around the house.

4. What did they want to surprise their mother with?

Answer - They wanted to make her a birthday cake.

5. Who is Grandma Bascom?

Answer - She is their neighbor, everyone calls her Grandma.

6. What happened to Phronsie?

Answer - Joel accidentally hit her toe with a hammer.


Day 157 -
Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.

Day 158 - 
Read chapter 3.

Have your student tell you about the chapter while your write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Grateful
Fanciest
Measles

Day 159 - 
Read chapter 4.

1. What was wrong with Polly's eyes?

Answer - She had the measles and it was hurting her eyes.

2. What treat did Grandma Bascom give the kids?

Answer - She gave them peppermints.

3. What did Polly want most of all?

Answer - She wants a new stove.

Have your student write a paragraph about what happened when Miss Jerusha came over.


Day 160 - 
Read chapter 5.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.


Day 161 - Read chapter 6.

1. What was Polly's surprise?

Answer - She got a brand new oven from the Doctor.

2. Who took Phronsie?

Answer- An organ man took her.

3. Who saved Phronise?

Answer - A boy named Jasper and his dog Price saved her.


Day 162 - 
Read chapter 7.

Have your student tell you about the chapter while your write down their description.


Day 163 - 
Read chapter 8.

1. Why did Jasper not show up on Thursday?

Answer - His father was very sick.

2. What did they make Jasper to help him feel better?

Answer - They made him little cakes.

3. What did Phronise make for Jasper's Dad?

Answer- She made him a ginger bread boy.


Day 164 - 
Read chapter 9.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.


Day 165 - 
Read chapter 10.

Have your students write a paragraph about the Pepper's first real Christmas.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Concern
Brass
Blossom

Day 166 -
Read chapter 11.

Have your student write a paragraph about Polly's  trip.

Day 167 - 
Read chapter 12.

1. What are Jasper's nephew's names?

Answer - Their names are Van, Percy and Dick.

2. What part of the day did Polly look forward to most?

Answer - She looked forward to her piano lesson?

3. What was wrong with Polly?

Answer - She is homesick.

4. What did Mr. King do to surprise Polly?

Answer - He brought Phronsie to the house to surprise Polly.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Fragile
Elegant

Day 168 - 
Read chapter 13.

Have your student write two paragraphs about what happened to Phronsie in this chapter.

Day 169 - 
Read chapter 14.

Fill out this book report poster

Day 170 - 
Read chapter one of The Wonderful Wizard of Oz.

Have your student write a paragraph describing Dorothy' family and home.

Have your student write a paragraph describing what happened to Dorothy in this chapter.

Day 171 - 
Read chapter 2.

1. Where did the house land?

Answer - The landed in the Land of Munchkins.

2. Who did the house land on and what happened to them?

Answer - The house landed on the Wicked Witch of the East and killed her.

3. Why were the Munchkins happy about this?

Answer - They were happy because the witch made them slaves and now they were free.

4. What color were the shoes the shoes that used to be the wicked witches and were now Dorothy's?

Answer - They were silver.

5. What did the Good witch of the North give Dorothy?

Answer - She gave her a kiss to protect her.

6. What did Dorothy have to follow to find the City of Emeralds?

Answer - She had to follow the yellow brick road.


Day 172 - 

Read chapter 3 and 4.

1. What color was the dress that Dorthy changed into?

Answer - It was blue and white checkered.

2. What is Dorothy's dog's name?

Answer - His name it Toto.

3. Why does the Scarecrow want to go see the Wizard?

Answer - He does not have a brain and wants one.

4. What did Dorothy do to save the tin man?

Answer - She oiled his joints so he could move again.

5. Why does the Tin Man want to see the Wizard?

Answer - He does not have a heart and wants one.

Day 173 - 
Read chapter 5.

1. What is the Lion's greatest sorrow.?

Answer - He is a coward.

2. Why does the Lion want to see the Wizard?

Answer - He does not have any courage and wants some.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Sorrow
Coward
Courage

Color this page. 


Day 174 -
Read chapter 6 and 7.

Have your student tell you about the two chapters.

Have your student write two sentences from each chapter in their notebook.

Day 175 - 
Read chapter 8 and 9.

Have your students tell you about the chapters while you write down their description.

Day 176. 
Read chapter 10 and 11.

Have your student write what the Witch did and how the friends stopped her. Make sure they are descriptive and write how each plan of the witch was stopped by the friends.

1. Who finally captured the friends?

Answer - The winged monkeys captured the group of friends.

2. Why did the monkeys not harm Dorothy?

Answer - They did not harm her because she had the kiss of the Good Witch.

3. How does Dorothy defeat the Witch?

Answer - She throws a bucket of water on her.

4. What was Dorothy's first act after the Witch of was defeated?

Answer - Her first act was to free the Winkies.

5. How did Dorothy fiend her other friends?

Answer  - The Winkies helped her find them.

6. What did Dorothy find in the Witch's cupboard?

Answer - She found a golden cap. 


Day 177 - Read chapter 12 and 13.

1.What did Dorthy's golden cap do?

Answer - She could use it to call the winged monkeys.

2. What did she have the winged monkeys do?

Answer - She asked them to carry her and her friends back to the Emerald City.

Have your student write a paragraph about who the Wizard really was.

Have your student write a paragraph about how the man helps the friends.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Grumble
Tramping
Destroyed
Humbug

Day 178 - 
Read chapter 14 and 15.

Have your student tell you about the chapters while you write down their description.

Have your student write a paragraph about how they think the book will end.

Day  179 -
Read chapter 16 and 17.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences from each chapter in their notebook.

Day 180 -
Read chapter 18.

Fill out this book report poster



Extra Credit -
For extra credit or something fun to do in the summer months, have your student pick two or three of the books that have become movies. Watch the movies together and have your student compile a list of what was the same and what was different in the movies. 

No comments:

Post a Comment

Survival Skills Class Week One

I would like to start this post by talking a little bit about my son. Alexzander is eleven years old, he is in sixth grade. He has recently ...