Sunday, September 11, 2016

Good bye summer, Hello Fall!

Summer 2016 was filled with a lot of reading, swimming, outside fun and little trips for the Walter's family. I am a summer loving person, so I am a tad sad to see it go but fall is sure to bring a lot of fun for us as well. 

We do school year round but our summer schedule is a little more relaxed and has more fun activities compared to the rest of the year. We did three summer reading programs this year.  Two of them at local libraries and a reading bingo we did at home.
Amelia turned five and was able to get her own library card!

                                  

                                   
                                  

We spent  a lot of time in the pool. Pretty much whenever the water was nice and warm, they were swimming.
                                    


They had a blast at VBS and Alex and Destiny both went to kids camp this year.



Of course their were fun trips to the park, zoo, camping, living history farms, adventure land and more.


A lot of fun family time. That was really the highlight of the summer for me, just being together. There were summer walks, smores, garden planting, exploring, cooking, baking, ice cream trips and just enjoying the wonderful summer.



So good bye summer 2016! You gave us a lot of memories and we are looking forward to the fun fall is going to bring us. Apple picking trips, canning, jumping in the leaves, trick or treating and so much more!



Saturday, September 10, 2016

September meal plan

I have not been very good at meal planning or sticking to it lately. I need to get back into the habit. It really does save us money and it saves me time! Now that we have four little ones we are home schooling, it is taking a lot more of my time! I can't imagine what it will be like when all five are ready for school!

Anyway, September is already here. I can not believe I am writing that. So this will be a partial month. My goal is to stick to what I write!

September 8th - 10th


Saturday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Grilled sandwiches and strawberries
Dinner - Crockpot lasagna and garlic bread

September 11th-17th
Sunday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - French toast and fruit
Dinner - Spaghetti or spaghetti squash and meat sauce

Monday -
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Tuna sandwiches and salads
Dinner - Roasted turkey and veggies

Tuesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Turkey and veggie soup or grilled sandwiches with veggies
Dinner - Loaded potato soup

Wednesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Eggs, toast and fruit
Dinner - Turkey and noodles and veggies

Thursday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Mac and cheese with broccoli
Dinner - Turkey and alfredo and broccoli

Friday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Tuna or PBJ sandwiches and veggies/dip
Dinner - Shredded roast sandwiches and veggies

Saturday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Grilled cheese and tomato soup
Dinner - Beef and noodles and veggies

September 18th -
Sunday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Pancakes and fruit
Dinner - Lasagna and garlic bread

Monday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Pancakes and fruit
Dinner - Chicken tacos and rice

Tuesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Chicken strips, carrots and dip and string cheese
Dinner - Meatloaf, mashed potatoes and corn

Wednesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Chicken strips, string cheese and carrots/dip
Dinner - Chicken, veggies and potatoes

Thursday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Cheese quesadillas and veggies/dip
Dinner - Chicken alfredo or chicken alfredo squash

Friday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Sandwiches, string cheese and veggie/dip
Dinner - Chili

Saturday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - French toast and fruit
Dinner - Tomato beef casserole

September 18th - 24th
Sunday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Grilled cheese and tomato soup
Dinner - Baked cream cheese spaghetti

Monday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Sandwiches, string cheese and apple slices
Dinner - Cowboy casserole and veggies

Tuesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch -  Eggs, toast and fruit
Dinner - Cheesy butternut squash pasta

Wednesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Hard boiled eggs, carrots and dip and fruit
Dinner - Chicken, veggies and potatoes

Thursday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Egg salad sandwiches or PBJ and carrots with dip
Dinner - Chicken and noodles with veggies

Friday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Chicken strips, carrots and dip and string cheese
Dinner - Cheesy burgers, fries and veggies

Saturday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Pancakes and fruit
Dinner - Stroganoff and green beans

September 25th - 30th
Sunday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - French toast and fruits
Dinner - Biscuits and gravy, eggs and fruit

Monday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Chicken strips, carrots and dip and string cheese
Dinner - Mozzarella chicken 

Tuesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - PBJ wraps and fruit
Dinner - Slow cooker salibury. mashed potatoes and veggies

Wednesday
Breakfast -Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Egg salad sandwiches and carrots/dip
Dinner - Chicken legs, mashed potatoes and veggies

Thursday
Breakfast -Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Pancakes and fruit
Dinner - Ham, potatoes and veggies

Friday
Breakfast -Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Ham and eggs and fruit
Dinner - Scalloped potatoes and veggies

Sunday, September 4, 2016

4th Grade Reading

Course Description: Your fourth grade student will learn to improve their reading skills though reading classic literature. This will increase their vocabulary skills and develop their comprehension. This course runs 180 days but can be made shorter by doing extra reading each day. There is extra credit or summer work at the end of the course. 



Supplies : Being a home schooling parent of many children, I know that it can get expensive quick. This is why I am writing my own reading program for the year. You can buy the book if you want, I will have each on linked to amazon but if you are looking to reduce costs even more, I would suggest getting them at your local library.
Other supplies needed will be -
1 note book
Pencils
Printer
Crayons or colored pencils

Reading list - 
The Time Machine by H.G. Wells
The Railway Children by E. Nesbit
Little House in the Big Woods by Laura Ingalls Wilder
Peter Pan by J.M. Barrie
Alice's Adventures in Wonderland by Lewis Carroll
Charlotte's Web by E.B. White
The Peterkin Papers by Lucretia P. Hale
The Little Princess by Frances Hodgson Burnett

Day 1 - 
Read chapter one of The Time Machine.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Challenge
Universally
Delicate


Day 2 - 
Read chapter 2.

Have your student go back in the chapter and write down the description of the Time Traveler when he walked through the door.

1. How long did the Time Traveler say he had been traveling through time?

Answer - He said he had been gone eight days.

Day 3 - Read chapter 3.

1. What year did the Time Traveler say he ended up in.

Answer - He said he was in the year 820,701.

2. What did the men that lead the Time Traveler towards his machine look like?

Answer - He was four foot tall, wore a purple tunic with a leather belt and was beautiful.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Peculiar
Humanity
Confidence

Day 4 -
Read chapter 4.

Have your student draw a picture of the creatures from this chapter.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.


Day 5 - 
Read chapter 5.

1 . Why was the Time Traveler dumb founded?

Answer - He was dumbfounded because he did not know where the creatures got their clothing. There were no shops or places to make clothing.

2. What did the creatures do all day?

Answer - They spent the day playing, bathing in the river, sleeping and eating fruit.

3. How did the Time Traveler make a friend.
Answer - He saved a girl from drowning.

4. What is her name?
Answer - Her name is Weena.


Day 6 -
Read chapter 6.


1. What did the Time Traveler do that upset Weena?

Answer - He went into the well.

2. What did the Time Traveler find in the well?

Answer - He found a tunnel that lead to an open cavern where the Morlocks were eating a meal.

3. What were the Morlocks eating?

Answer - They were eating meat of some kind.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Companion
Descent
Vague
Giddy


Day 7 - 
Read chapter 7.

Have your student tell you about the chapter while you write down their explanation.


Day 8 - 

Read chapter 8.
Have your student write a small description of what the Time Traveler found in the Green Palace.

Day 9 - 
Read chapter 9.

1. What does Weena want to do with the fire?
Answer - She wants to play with it.

2. What happened to Weena?
She was killed.

Have your student write a paragraph about the Time travelers fight with the creatures.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Horizon
Camphor
Calamity

Day 10- 
Read chapter 10.
Have your student tell you about the chapter while you write down their description.


Day 11 - 
Read chapter 11.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student go back in the chapter and write down at least two of the creatures the Time Traveler ran into when he went further into the future.

Day 12 - 
Read chapter 12.

Fill out this book report poster.

Day 13 - 
Read chapter 1 of The Railway Children.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 14 - Read chapter 2.

Have your student write a paragraph about the new place the family is living.

Day 15
Read chapter 3.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.
Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bygones
Unladylike
Delightful


Day 16 - Read chapter 4. 

1. Why was Mother angry?

Answer - She was angry because the children asked for things for free and told strangers about their problems.
2. What was Roberta's birthday surprise?

Answer - They placed 12 candles on the table because she was 12 year old, made a wreath of flowers and sang to her.

3. What were Roberta's presents?

Answer- She got a green and red needle book, a brooch and blue glass vases.

4. What was on her cake?

Answer - They decorated it to look like a map of the railway station. 

5. What did Peter give her?

Answer - He gave her sweets.

Have your student write a paragraph about what happened when Roberta tried to get Peter's engine fixed.


Day 17 - 
Read chapter 5.

Have your student write a paragraph about the stranger.

1. Where is the stranger from?

Answer - He is from Russia.

2. What was wrong the stranger?

Answer - He lost his ticket and was very ill. 

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Besieged
Charmed
Tremble

Day 18 - 

Read chapter 6.

1. Why was the Russian man sent to prison?

Answer - He was sent to prison for writing a book about poor people. 

2. What did the children give the Russian?

Answer - They gave him strawberries.

Have your student write a paragraph about how the children stopped a train accident.

Day 19- 

Read chapter 7.

Have your student read the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.

Day 20 - 
Read chapter 8.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 21 - 
Read chapter 9.

1. What do the children want to do for Perks birthday?

Answer - They want to have buns with tea on his birthday.

2. Why does Perks not celebrate his birthday?

Answer - He says he has other things to worry about, like his wife and kids.

Have your student go back in the chapter and copy the list of things the children were given and promised for Perks birthday.

3. Why did Mrs. Perks cry?

Answer - She cried because no one had ever given her husband such a nice birthday, even when he was a child.
4. Why was Perks angry?

Answer - He did not want people thinking he could not make ends meet. He looked at it like charity, not presents.

Have your student write a paragraph about how Perks changed when he heard why everyone had given him presents.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Anticipate
Promised
Perambulator
Obliged

Day 22 -
Read chapter 10.

Have your student write a paragraph about what Roberta found out.

Have your student write a paragraph about if they feel the father is guilty or innocent.

Day 23 - 
Read chapter 11.

1. Why does Mother need Roberta to keep it a secret that her father is in jail?

Answer - She wants her to keep it a secret so the other children do not get upset or worry.

2. Who does the Mother think framed the Father?

Answer - She thinks the man who got his job framed him.

Have your student write a paragraph about who they found in the tunnel.

Day 24 - 
Read chapter 12.

Have your student tell you about the story while you write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Anxious
Bearable
Quarrel

Day 25 - 
Read chapter 13.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 26 - 
Read chapter 14.

Fill out this book report poster

Day 27 - 
Read chapter 1 of Little House in the Big Woods.

1. Where is the little house located?

Answer - The little house is in the woods, in Wisconsin.

2. Who lives there?

Answer - Ma, Pa, Laura, Mary and Carrie lived in the little house.

3. Were there any other houses around?

Answer - No, there were no other houses close.

4. What is the dog's name?

Answer - The dog's name is Jack.

5. Why was Jack pacing by the door?

Answer - He was pacing because there were wolves outside.

Have your student go back in the chapter and write a list of the foods being stored for winter.

Have your student write a paragraph about butchering day.



Day 28 - 

Read chapter 2.
1. What did Pa shot? What extra meat did he get with it?
Answer - He shot a bear and also got a pig that the bear had just killed.

2. What days did Laura like best?
Answer - She liked the churning and baking days best.

3. What does Pa call Laura?
Answer - He calls her his half- pint of sweet cider, half drunk up.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Thimble
Scramble
Flickering

Day 29 - 
Read chapter 3.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 30 - 
Read chapter 4.
1. What was Pa working on for Ma?
Answer - A wooden shelf for Christmas.

2. How did Laura, her sister, and her cousins make pictures in the snow?
Answer - By falling fast first and trying to get up without messing up the spot it left.

3. What was Aunt Eliza's dog trying to protect her from?
Answer - From a panther in the woods.

4. What did Laura get for Christmas that made her so happy?
Answer - She got a rag doll.

5. What did she name her doll?
Answer - She named her Charlotte.

Day 31 - 
Read chapter 4.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 32 -
Read chapter 5.

1. What did Ma accidentally mistake for a cow during the night?
Answer - It was a bear.

2. What did Pa bring from town?
Answer - He brought candy and fabric for new dresses.

3. What did Pa mistake for a bear in the dark?
Answer - He thought a stump was a bear.

Read chapter 5.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Graining
Fashionable


Day 33 - 
Read chapter 6.

Have your student write a description of Laura's grandparents house.

Have your student look up and write down what hasty pudding is.

Have your student write a short paragraph about the dance at Laura's grandparents.

Day 34 - Read chapter 7.

1. What baby animals did they have on their farm come spring?
Answer - They had two calves and seven piglets.

2. What is town's name?
The town's name is Pepin.

3. What happened when Laura filled her pockets with pebbles?
Answer - It was to heavy and the pocket ripped out of the dress.

Have your student go back in the chapter and write three of the things Laura saw in the store.

Day 35 - 
Read chapter 8.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Unwound
Dreadfully
Miserable

Day 36 - 
Read chapter 9.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Color this page

Day 37 - 
Read chapter 10.

Have your student write down what happened to Charley. Make they include why Pa and Uncle Henry did not go to him right away.

Day 38 -
Read chapter 11.

1. What did Ma make the straw braids into?
Answer - She made them into hats.

2. What was the family busy doing? A
Answer - They were busy storing things away for winter, they were harvesting the garden and making food.

Have your student look up what hulled corn is and write the description in their notebook.

Have your student write a paragraph about the new machine.

Day 39 - 

Read chapter 12.

Fill out this book report poster

Day 40 -
Read chapter 1 of Peter Pan.

1. What are the Darling children's names?
Answer - They are Wendy, John and Michael.

2. What is the dog's name?
Answer - Her name is Nana.

Have your student write a paragraph about when Peter came into the nursery.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Doubted
Cozy
Mischievous

Day 41 - 
Read chapter 2.

1. What was in Nana's mouth?
Answer - She had Peter's shadow in her mouth.

2. Why was Nana chained outside?
Answer - Liza was watching the kids and did not approve of the dog in the house.



Day 42 - 
Read chapter 3.

1. What is the fairy's name?
Answer - He name is Tinkerbell.

2. What was Tinkerbell doing in the room?
Answer - She was looking for Peter's shadow.

3. Why was Peter crying?
Answer - He was crying because he could not get his shadow to stick back on.

4. How did Wendy get his shadow back on?
Answer  - She sewed it to his foot.

Day 43 - 
Read chapter 4.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Pitiful
Primness
Fluttered


Day 44 - 
Read chapter 5.

Have your student write a paragraph about how Peter teaches Wendy to fly.

Have your student write a paragraph about what happened in the rest of the chapter.

Color this page.

Day 45 - 
Read chapter 6.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.

Day 46 - 

Read chapter 7.

1. How many lost boys are there?
Answer - There are six lost boys.

2. Who is the leader of the pirates.
Answer - Captain James Hook is the leader of the pirates.

3. What is the Indian Princesses name?
Answer - The Indian Princesses name is Tiger Lily.

Day 47 - 
Read chapter 8.

1. What happened to Captain Hook's hand?
Answer - Peter cut off Hook's hand.

2. Why is Hook afraid of the crocodile?
Answer - The crocodile wants to eat him because after Peter cut off his hand, the crocodile ate it.

3. Why does Tinker Bell not like Wendy?
Answer - She is jealous of her.

4. What did Tinkerbell tell the lost boys to do?
Answer - She told them Peter wanted them to shoot Wendy with an arrow.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Scatter
Dread
Curdling


Day 48 - 
Read chapter 9.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 49 - 
Read chapter 10.

Have your student write a paragraph about Wendy's life in the underground house.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bother
Adventures
Lagoon
Mystical

Day 50 -
Read chapter 11.

Have your student write a paragraph about what Peter did to rescue the Indian Princess from the pirates.


Day 51 - 
Read chapter 12.

Have your student write a paragraph about the fighting between the lost boys and pirates.

Day 52 - 
Read chapter 13.

1. What part of Wendy's story does Peter not like?
Answer - He does not like it when the children fly home to their parents.

2. Why does Wendy and her brothers want to return home?
Answer - They are worried their mother will replace them and they miss their home.


Day 53 - 
Read chapter 14.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Hollow
Emerge
Cloak

Day 54 - 
Read chapter 15.
1. Why did Tinkerbell not want Peter to drink from his cup?
Answer - She did not want him to drink it because Hook poisoned it.

2. How did Tinkerbell stop him from drinking it?
Answer - She drank it herself.

3. How did Peter save her?
Answer - He called out to all children in their dreams and asked to clap if they believed in fairies.

4. What was the oath Peter swore?
Answer - Hook or me this time.

Day 55 - 
Read chapter 16.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences from the chapter.

Day 56 - 
Read chapter 17.

Have your student write a paragraph about Peter and Hook's fight.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Vanished
Ditty
Fury

Day 57 - 
Read chapter 18.

Fill out this book report poster

Day 58 - 
Read chapter 1 of Alice's Adventures in Wonderland.

1. What did Alice fall down?
Answer - She fell down a rabbit's hole.

2. What happened when Alice drank the potion?
Answer - She shrunk.

3. Did anything happen when Alice ate a little bit of the cake? What did she do next?
Answer - Nothing happened when she ate a little cake, so she finished the whole thing.

Day 59 - 
Read chapter 2.

1. What happened when she ate all the cake?
Answer - She grew to much and was over nine feet tall.

2. How did she get small enough to get through the door?
Answer - The white rabbit came back and gave her a fan. When she fanned herself with it, she began to shrink.

3. What language did the mouse speak?
Answer - The mouse spoke French and English.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Desperate
Timid

Day 60 -

Read chapter 3.

Have your students tell you about the chapter while you write down their description.

Day 61 - 
Read chapter 4.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 62 -
Read chapter 5.

1. How tall was the caterpillar?
Answer - He was three inches tall.

2. How did Alice insult the caterpillar?
Answer - She said three inches was a terrible height to be.

Have your student write a paragraph about what happened when Alice ate the mushroom.


Day 63 - 
Read chapter 6.
1. What kind of cat does the Duchess say the cat is?
Answer - She says he is a Cheshire cat.

2. What did the baby turn into?
Answer - It turned into a pig.

Explain to your student what they cat means by mad ( meaning crazy not angry ).

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Howling
Axis
Vanished

Day  64 -
 Read chapter 7.
Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 65 - 
Read chapter 8.

1. Why were the cards painting roses?
Answer - They were painting the roses because they were suppose to be red and they did one white. The Queen would be mad if she found out.

2. What did the Queen say to do to Alice?
Answer - She told them to cut off her head.

Have your student write a paragraph about the croquet game.

Color this page.

Day 66 - 
Read chapter 9.

Have your student go back in the chapter and write two of the " morals of the story" that the duchess said.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Mineral
Pardoned
Silence

Day 67 -
Read chapter 10.

1. What is the Lobster Quadrille?
Answer - It is a dance.

2. Who is Alice telling her adventures too?
Answer - She is talking to a mock turtle and a gryphon.

Day 68 -
Read chapter 11.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student go back and write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 69 -
Read chapter 12.

Fill out this book report poster


Day 70 -
Read chapter 1 of Charlotte's Web.

1. Why was Papa going to kill the runt?
Answer - He was going to kill it because the runt usually dies anyway.

2. Why did he change his mind?
Answer - He changed his mind because his daughter begged him not to. 

3. What did he do with the runt?
Answer - He gave it to his daughter and told her to raise it.

4. What did she name the pig?
Answer - She named him Wilbur.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Injustice
Runt
Commanded

Day 71 - 
Read chapter 2.

1. How did Wilbur keep warm in the box at night?
Answer - He made a tunnel in the straw and slept in it.

2. What did Fern do to Wilbur when he was tired?
Answer - She pushed him in her doll stroller.

3. What happened when Wilbur was five weeks old?
Answer - Fern's father made her sell him to her Uncle.

Day 72 - 
Read chapter 3.

Have your student write a parapraph about what happens when Wilbur escapes.

Day 73 - 
Read chapter 4.

1. Who is Templeton?
Answer - He is the rat that lives in the barn.

2. Why was Wilbur crying?
Answer - He was crying because he wanted a friend.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Frolic
Crafty
Dreary

Day 74 - 
Read chapter 4.

1. What are salutations?
Answer - They are greetings, a way to say hello.

2. Who was talking to Wilbur the night before?
Answer - It was a spider.

3. What is the spider's name?
Answer - He name is Charlotte.

Day 75 - 
Read chapter 5.
Have your student tell you about the chapter while you write their description.

Day 76 - 
Read chapter 6.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 77 - 
Read chapter 7.

1. Why did Wilbur change his mind about how he felt about Charlotte eating flies?
Answer - No one on the farm liked flies.

2. How had Wilbur changed?
Answer - He was bigger and gained a lot of weight.

3. What bad news did Wilbur get?
Answer - He found out the farmer was going to kill him for food.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Thoughtful
Service
Pleasant

Day 78 - 
Read chapter 8.

Have your student write a paragraph on why they think something is wrong with Fern.

Color this page.

Day 79 - 
Read chapter 9.

Have your student write a paragraph about what this chapter teaches on spider webs.

Day 80 - 
Read chapter 10.

Have your student write a paragraph about the rotten egg explosion.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Gullible
Relieved
Rotten

Day 81 -
Read chapter 11.

Have your student write a paragraph about the miracle.

Day 82 - 
Read chapter 12.

1. Why did Charlotte call a meeting of the animals?
Answer - She needed a new slogan to write in her web.

2. What did they pick?
Answer - They picked terrific.

Day 83 - 
Read chapter 13.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 85 - 
Read chapter 14.

1. Why did Fern's mother call the doctor?
Answer - She is concerned about Fern spending time with the animals and saying they talk.

2. What does the doctor say?
Answer - He says if she looks healthy, she is fine.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Inventing
Enchanting
Miracle

Day 86 - 
Read chapter 15.

1. What new word did Charlotte write?
Answer - She wrote radiant.

2. Why did Charlotte need to stay home from the fair?
Answer - She needed to lay her eggs.

Day 87 - 

Read chapter 16.

Have your student write a paragraph on how they get Wilbur ready for the fair.

Day 88 - 
Read chapter 17.

Have your students write a paragraph about the day at the fair.

Day 89 - 
Read chapter 18.

1. What word did the rat find?
Answer - He found the word humble.

2. Why wasn't Charlotte on her web?
Answer - She was tired and making something.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Humble
Famous
Masterpiece

Day 90 -
Read chapter 19.

1. What did Charlotte make?
Answer - She made an egg sack.

2. Why is Charlotte sad?
Answer - She is sad because she will never see her children.

Day 91 -
Read chapter 20.

Have your student write a paragraph about Wilbur's prize.

Day 92 -
Read chapter 21.

Have your student write a chapter about what Wilbur does when he learns Charlotte is dying.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Thrashing
Ridiculous
Extreme

Day 93 - 
Read chapter 22.

Fill out this book report poster

Day 94 -
Read chapter 1 of The Peterkin Papers.

Have your student write a paragraph about how the Peterkins solve the problem of salt in the coffee.

Day 95 - 
Read chapter 2.

Have your student write a paragraph on how they solved the piano problem.

Day 96 - 
Read chapter 3.

1. How did the family plan to become wise?
Answer - They wanted to get a library in their home so they would become wise.

2. Where were they going to get the books?
Answer - John decided to write one.

3. What happened at the end?
Answer - After getting all the supplies, he realized he had nothing to say.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Nutgalls
Quills
Roused

Day 97 -
Read chapter 4.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 98 -
Read chapter 5.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 99 -
Read chapter 6.

Have your student write a paragraph on why dinner was late.


Day 100 - 
Read chapter 7.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 101 - 

Read chapter 8.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Secure
Provisions
Necessary

Day 102 -
Read chapter 9.


Note - This is a work in progress. The last 81 days are coming soon. I just needed to get it up since we start school the day after Labor Day. 

Monday, August 29, 2016

Who My Grandma Was

Right now my family is in the process of losing a very important person, the person we all have counted on over the years, my Grandma. Last year my Grandma was diagnosed with small cell carcinoma.

When we first heard this diagnoses, we all tried to hold on to hope that she could fight it. They found the spots in her lungs so early, it was still in the treatable stage. As long as it did not go into her brain, she stood a fighting chance. Not long after the first call, the second call came, the cancer was in her brain. I will never forget the pain I felt the moment I heard those words. I knew my Grandma was dying.



Now I am no stranger to loss. We have lost people, including two of my other Grandparents. It does not matter how many times a person goes through it, losing someone you love deeply takes a toll on you. I cried, I prayed, I cried more and to this day I still cry and pray.
Grief is a hard thing, I have been grieving since the day I heard the news. Over the last year I have spent extra time with her, I wish I could have had more time but I am very grateful for what I did get. It is hard for me to get there, I live out of state and it is not always easy to just go. I made the most of the visits I did have, spending time with her, going to lunch, going to ice cream, sitting with her and talking, looking at old photos, laughing at stories I had already heard a thousand times. Just enjoying every single moment because I knew soon those moments would be the last memories I have of her. I have had over a year and I still can not imagine how heavy my heart will be the day she is no longer with us.



Right now my Grandma is the last stages of her life. She is no longer the person that I love so much. It is hard for my family to watch her like this. My mom recently visited her and said she is just a shell of the person we all know. It is hard for me to think that the women that I grew up with is suffering this way. It is painful for all the members of my family to see her like this when we all know her as the wonderful person she was. That is what the rest of my post is going to focus on, who my Grandma was.





Who my Grandma Was 
The first thing you need to know about my Grandma is that she was strong. She was the mother of five children, she lost her first husband far to early, becoming a single mother when she still had children at home. She found love again, marrying the man I knew as my Grandpa. My childhood is filled with memories of my Grandparents. When I was sixteen, my Grandpa suffered a stroke which would lead to dementia and we would lose him two year later.


My grandma traveled a lot, the thousand of vacation photos she has will tell you that. I have looked at those pictures so many times over the years, each time hearing a new story. Sometimes hearing a story I had already heard but listening anyway because my Grandma loved to tell me about her travels. After my Grandpa passed, these stories meant even more.


My grandma loved to read. Ever since I can remember, my Grandma loved books and her local library. I spent a couple weeks with her each summer when I was a teen and we always went down to the tiny library in town. She would visit with the people, check out multiple books and always make sure to get a couple for me to read while I was there. I love to read and I am sure that my Grandma's love of books plays a large role in that.



My Grandma loves birds. Her house is covered in bird statues and pictures. All my life I can remember bird houses outside, bird feeders in the trees and of course, humming bird feeders. She would have one in the front of the house so she could see it out the window and one in the back close to her sitting area so she could enjoy them outside.

                                                      

My grandma loved her gardens. Her flowers were always so beautiful. We spent a lot of time outside in those gardens. She would always show me what she had planted that year, talk about how she should downsize and of course, never do it. The beauty of her flower gardens is forever implanted in my memories.



                                          
My grandma loved kids, not just her kids, grandkids and great grandkids but all kids. She volunteered her her local elementary and was loved by all. She of course loved her family, even in all of our craziness, she loved us. One of my favorite stories to tell is when my parents would drop us off, of course telling Grandma that we already had dinner and dessert so we did not need anything else. Grandma would wait until they left, plant her hands on her hips and tell us that we heard mom, no more sweets, a smile would spread across her face and she would ask, " Who wants chocolate cake"?
She teased us as well, I still have a stuffed duck from childhood that is evidence of that. When I was very young, I left the yard to play with our neighbor's dog. Of course, I did not tell anyone where I was going and when my mom could not find me, she was frantic. All was well in the end, I was fine but my Grandma took this as an opportunity to tease me as well as teach me a lesson. For awhile she had been playing a little game that involved an invisible duck that was always sitting in the chair I was about to sit in, his name is Oscar, well she found a way to bring this duck to life. She found a duck, that was sitting in a cardboard card car and told me she found him driving down the road. Of course it was not safe so she brought him to me to keep him safe and told me we should never leave the yard without telling someone. I was to little to remember this, I am retelling it from what I have been told but to this day, I still have that duck.



                                             

I could write so many stories and it still would not sum up who my Grandma was. Words really can not describe the love I have for her and what she means to me. I know she was proud of me, I know she loved me and I know that she made my life great. I know that a piece of my heart will go with her.

                                                   






Saturday, August 27, 2016

Our Great Planet Unit Study



Course description : This course will be a one school year ( 36 week ) study. It can be made shorter by doing extra work each week. It will teach your student about the planet Earth.
This course is suitable for grades 3 -5. Each week ( minus review weeks ) will include a bonus study for extra credit or just for a student that wishes to learn more.


Supplies : Being a home schooling parent of many children, I know that it can get expensive quickly. This is why I am writing my own science program for the year. All videos are free, all reading links are free, there is one lesson you need to buy but it is very minimal, there are crafts and experiments,  you will need a notebook, there will be  craft supplies needed, and papers that need printing. I recommend using a folder to keep worksheets and papers in.



Week 1 - 

What makes the Earth special - 
Read from this website -

Have your student color this page.

Watch this video.
Have your student write two facts from this video in their notebook.

Do this study on what humans need to live on earth.  Have your students write the questions and answers at the bottom of this study on a separate piece of paper. Keep this paper in their folder.

Have your student write a short paper on what makes the earth special. Have them use the website from the first day if they need to refresh.

Optional additions -
Spend time on this site. Have your student write a small paper on what the bible says about the planet Earth.

Week 2 - 
Take a look inside - 
Watch this video.
Have your student write two facts from this video in their notebook.

Watch this video.
Color this page.

Do the layers of the earth worksheet ( it is partial down the page, just click the picture to download and print. )

Read from this page.

Optional additions -
Layers of the earth play dough craft. 
Layers of the earth treat. 

Week 3 - 
Land forms - 
Watch this video.

Read from this site. 

Have your student write one fact about each land form in their notebook. Use the site above if they need references,

Make a landform lap book.

Do a land and water worksheet. 

Optional additions -
Make a landform project
Make a land form cookie - use sugar cookie for a base, blue frosting for the coast, crushed graham crackers for the desert, candy corn mountains, rolo plateau, green sprinkles for the plains.



Week 4 -
Explore the habitats - Forests

Read the forest section of this site.

Read from this site.

Watch this video.
Have your student write two facts from this video in their notebook.

Watch this video.
Have your student write two facts from this video in their notebook.

Pick a type of forest and make a forest scene.

Optional additions -
Get out and explore your local forest.
Do a scavenger hunt.
Take pictures of local plants and animals. Have your students write what they see and glue some of their pictures in their notebooks.

If you are not close to a forest, have your student write a small paper on forests.

Week 5 -
Explore the habitats - Grasslands

Read the grassland section of this site.

Read for this site.

Watch this video.
Have your student write two facts from this video in their notebook.

Watch this video.
Have your student write two facts from this video in their notebook.

Make a grassland shoe box project.


Optional additions -
Get out and explore your local grassland.
Do a scavenger hunt.
Take pictures of local plants and animals. Have your students write what they see and glue some of their pictures in their notebooks.

If you are not close to grasslands, have your student write a small paper on grasslands.


Week 6 - 
Explore the habitats - Deserts
Read from the desert section of this site. 

Watch this video.

Watch this video.

Build a desert biodome. 

Do this worksheet ( I know most people are not close to a desert, just use this site to take an interactive look at a desert ).

Optional additions -
Get out and explore your local desert. ( a desert dome at a zoo would work as well )
Do a scavenger hunt.
Take pictures of local plants and animals. Have your students write what they see and glue some of their pictures in their notebooks.

If you are not close to desert, have your student write a small paper on grasslands.

Week 7 - 
Explore the habitats - Wetlands
Read the wetland section of this site.

Watch this video. 

Read from this site. 

Do this worksheet. 

Create a wetland in a box. 

Optional additions -
Get out and explore your local wetland
Do a scavenger hunt.
Take pictures of local plants and animals. Have your students write what they see and glue some of their pictures in their notebooks.

If you are not close to desert, have your student write a small paper on wetlands.


Week 8 -
Explore the habitats - Tundra

Read the tundra section of this site. 

Watch this video. 

Watch this video.
Have a discussion on what life would be like in the tundra.
Have your student write down why they would or would not like to live in the tundra, in their notebook.

Do this worksheet. 

Make a tundra. 

Optional additions -
This week is different, most people do not live near a tundra. If you have a zoo or museum with a tundra section, this would be a great time to go explore it.

Write a small paper on the tundra.


Week 9 -
Review week. 


Use this week to review what you have learned. You can do extra reading or if you want, I have included some quizzes below.
About earth quiz 
Earth quiz 
Earth quiz 
Layers of the earth quiz 
Habitat quiz


Week 10 -
Gravity
Read from this site. 

Watch this video.

Do this work sheet. 

Do this worksheet. 

Do gravity painting. 

Optional additions -
Defy gravity experiment

Week 11 -
Night and day

Read from this site. 

Watch this video. 

Do this worksheet

Explore in the day time. Have your student write down some of what they see in their notebook.

Explore the night. Have your student write down some of what they see in their notebook.

Optional additions -
Make a rotation craft.

Week 12 -
The seasons - Winter

Read from this site. 
Take a closer look at winter. 

Watch this video. 

Read from this site. 

Watch this video. 

Color a page. 

Optional additions -
Make a winter snow globe. 

Week 13 -
The seasons - Spring

Read about spring.

Watch this video.

Read from this page.

Watch this video. 

Color a page.

Optional additions -
Make a spring  snow globe.  ( same as the winter just use spring items )

Week 14 -
The seasons - Summer
Read about summer. 

Watch this video. 

Read from this site. 

Watch this video. 

Color a page.

Optional additions -
Make a summer  snow globe.  ( same as the winter just use summer items.  )


Week 15 - 
The seasons - Fall
Read about fall. 

Watch this video.

Read from this site. 

Watch this video. 

Color a page. 

Optional additions -
Make a fall  snow globe.  ( same as the winter just use fall items)

Week 16 -
Review the four seasons. 


Pick as many as the following pages as you like.
http://www.education.com/worksheet/article/match-the-four-seasons/
http://deceptivelyeducational.blogspot.com/2012/04/me-in-four-seasons.html
http://theverybusyfirstgraders.blogspot.com/2013/11/a-4-seasons-freebie.html

Introduce the next week and wrap up your review with this video.

Week 17 - 
Weather
The next few weeks will focus on weather. The bulk of the reading will be on the same site. There will a few videos and experiments as well.

Have your student write the date and what the weather is that day each day until the weather study is complete.

Read the home section of this site. ( save the additional reading for the optional additions. )

Watch this video.

Read the rain section of this site.

Watch this video.

Watch these three videos.
https://www.youtube.com/watch?v=M8oM9jF3P5M
https://www.youtube.com/watch?v=WDLxmdxeyKg
https://www.youtube.com/watch?v=QrLEIMTEnG0

Do this how clouds make rain experiment.

Optional additions -
Go back to this site, take time to read the extras and do any of the activities linked.

Week 18 -
Weather

Have your student write the date and what the weather is that day each day until the weather study is complete.

Read the wind section of this site ( save the additional reading for the optional additions. )

Watch this video.

Read the climate section of this page.

Watch this video.

Have your student write a short paper on their local climate.

Optional additions -
Go back to this this site and do the extra reading in the wind and climate sections.

Week 19 -
Weather 

Have your student write the date and what the weather is that day each day until the weather study is complete.

Read the lightening section of this site.

Watch this video.

Read the cloud section of this site.

Watch this video.

Do these actives
http://www.giftofcuriosity.com/weather-science-how-to-make-a-cloud-in-a-jar/ ( the link below is to be done at the same time )
https://www.teacherspayteachers.com/Product/Cloud-in-a-Jar-observation-book-235909

Optional additions -
Go back to this this site and do the extra reading in the  lightening and cloud sections.

Week 20 -
Weather

Have your student write the date and what the weather is that day each day until the weather study is complete.

Have your student keep a temperature chat this week in their notebook. Each day have them check the temperature when they wake up, the high and when they are going to bed.

Read the temperature section of this site.

Watch this video.

Do this worksheet.

Watch this video.

Optional additions -
Go back to this this site and do the extra reading in the temperature section.

Week 21 -
Weather

Have your student write the date and what the weather is that day each day until the weather study is complete.

Read the tornado section of this site.

Make a tornado in a bottle.

Watch this video.

Watch this video.



Week 22 - 
Weather
Read the hurricane section of this site.

Watch this video and this video.

Make a hurricane.

Read the thunderstorm section of this site.

Watch these three videos.
https://www.youtube.com/watch?v=-qdqyCmfaEY
https://www.youtube.com/watch?v=d155OY8pBCM
https://www.youtube.com/watch?v=OUkoCWVxNRQ

Optional additions -
Go back to this this site and do the extra reading in thunderstorm section.
This is where the use of that site stops. You can choose to read the last few sections for extra credit but this study will not include them.


Week 23 -
Review

Take this week to review what we did over the last few weeks. Let your student pick their favorite type of weather and write a short paper in their notebook about it.

Week 24 -
Earth's plates. 

Play this game and read the links,

Watch this video.

Read from this site. 

Watch this video. 

Explaining earth quakes with oreos.

Optional additions -
Spending time on this site.

Week 25 -
Volcanoes
Watch this video.

Read from this site.

Watch this video.

Pick at least two worksheets from this site.

Make an erupting apple.

Optional additions -
Build a model volcano.

Week 26 - 
The tides and Oceans
Read from this site.

Watch this video.

Read from this site.

Watch this video.

Make an ocean scene.

Optional Additions -
Watch a documentary on the oceans. Amazon, netflix and youtube have options.

Week 27 -
Explore the oceans

Explore the oceans on this site.

Watch this video.

Look at this inforgrapho.

Spend time on this site.

Do a salt water experiment.

Optional additions -
If you are close, visit an ocean or aquarium. Have your student write down their experience in their notebooks. Take pictures and post them in your notebook.

Week 28 -
Salt water vs fresh

Read from this site.

Read from this site.

Watch this video.

Do this fresh water vs salt water experiment.

Make a fresh water scene. Visit a local fresh water source and use items you find for extra credit.

Optional additions -
Visit a local fresh water source. Have your student write down their experience in their notebooks. Take pictures and post them in your notebook.

Week 29 -
Review week. 

Take this week to review what you have learned.
Have your student pick their favorite thing they have learned since the last review week and write a small paper on it.

Week 30
Rocks- Sedimentary rocks

Look at this site.

Read this site.

Watch this video.

Look at this site.

Make an edible rock.

Optional additions -
Have your student write a small paper on sedimentary rocks.
Go out and look for sedimentary rocks.

Week 31 -
Rocks - Metamorphic and Igneous rocks
Read from this site.

Watch this video.

Make a metamorphic rock.

Read from this site.

Watch this video. 

Optional additions -
Have your student write a small paper on metamorphic and igneous rocks.
Go out and look for metamorphic and igenous rocks.

Week 32 -
Review
Make this notebook ( you do have to pay for this but I strongly encourage you to buy and do this project )

Week 33 -
Start this experiment.

Read this page.

Read this page.

Read this page.

Watch this video.

Optional additions -
Have your student research what happens when an area becomes to polluted to sustain life.


Week 33 -
This week will seem shorter but the experiment will take time and student should write down in detail what happens during the experiment. Each day they need to write their observations.

Finish this experiment and write you observations.

Have your student write at least one paragraph on air, land and water pollution.

Optional additions -
Have your student research oil spills in the ocean.

Week 34 - 36
Review

Take the remaining school year to go back over what you have learned.

Have your student write a paper on why they love the earth.

Have your student pick their favorite thing they learned about and write a paper on. Be sure they spend extra time studying this one subject. This will be their final paper.

Make a model earth.



Congratulations on completely this study!






Wednesday, August 24, 2016

5th Grade Reading




Course Description: You fifth grade student will learn to improve their reading skills through reading classic literature. This will help increase their vocabulary skills and help devolp their comprehension.  The course runs 180 days but can be made shorter by doing extra reading each day. There is extra credit or summer work at the end of the program. 


Supplies : Being a home schooling parent of many children, I know that it can get expensive quickly. This is why I am writing my own reading program for the year. You can buy the book if you want, I will have each on linked to amazon but if you are looking to reduce costs even more, I would suggest getting them at your local library.

Other supplies needed will be -
1 note book
Pencils
Printer
Crayons or colored pencils


Reading lists: Call of the Wild by Jack London
Black Beauty by Anna Sewell
The Hobbit by J.R.R. Tolkien
James and the Giant Peach by Roald Dahl
Charlie and the Chocolate Factor by Roald Dahl
White Fang by Jack London
Five Little Peppers and How they Grew retold from the Margaret Sidney original
The Wonderful Wizard of Oz by L. Frank Baum

Day 1 -
Read chapter 1 of Call of the Wild.
Have students use their notebooks to write the answers to the questions. I personally am writing the questions in their notebooks as well.

Questions -
1. What is the name of the main character ?

Answer - His name is Buck.

2. Who does Buck belong to?

Answer - He belongs to the Judge.

3. What happens to Buck?

Answer - Manuel ( The gardener ) sells Buck and he gets sold to a dog trader. The trader sells him to a man who takes him to Alaska to be a sled dog.

4. What does Buck do when he sees the snow?

Answer - It surprises him, he plays in it and licks it.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Dignity
Ferocious



Day 2 -
Read chapter 2.

1. Who are Buck's new owners?

Answer - They are Perrault and Francois.

2. What happened to Curly?

Answer - She was killed by a husky.

3. Who is the leader of the dog team?

Answer - It is Spitz.



Day 3 -
Read chapter .

1. Where do the dogs sleep?

Answer - They dig holes, or caves in the snow and curl up inside.

2. Why did Buck have to stop eating like a domestic dog?

Answer - He needed to learn to eat quickly because the other dogs would steal his food. 


Day 4 -
Read chapter 4.

Have your student tell you about the chapter. 

Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.

Day 5 -
Read chapter 5.

1. What happened to Dolly?

Answer - She went mad, went after Buck and tried to attack him.  Francois saved Buck and had to kill Dolly.

2. What happened between Buck and Spitz?

Answer - When Buck came back to camp, Spitz tried to attack him because he knew he was weak. He bit him but  Francois wiped Spitz to make him stop.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Miraculously
Nemesis


Day 6  -
Read Chapter 6.

Have your student write a paragraph about what happened between Buck and Spitz.

Day 7 -
Read chapter seven. 

Have your student tell you about the chapter. 

Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.


Day 8 -
Read chapter 8.

1. Who owns the team now?

Answer -
A scotch owns the team.

2. What happened to Dave?

Answer -
He got weak and hurt. He still wanted to work but when he could no longer work, the new owner put him down and out of his misery.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Dignity
Monotonous


Day 9 -
Read chapter 9. 

Have your student tell you about the chapter.
Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.


Day 10 -
Read chapter 10. 

Why is Hal foolish?

Answer - He did not want to listen to the advice of other leaders.

What did Thorton do when he saw Hal beating the dogs? 

Answer - He stopped him and stood between Hal and Buck.

Have your student explain what happened in this chapter while you write down their explanation.


Day 11 -
Read Chapter 11.

Have your student tell you about the chapter. 

Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.


Day 12 -
Read chapter 12.

1. What did Buck do when his new master was attacked?

Answer - He attacked the man who was attacking his master and injured him.

2. How did Buck save his master a second time?

Answer - After being thrown from his fishing boat, Buck saved him from drowning.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Dramatic
Comrade


Day 13 - 
Read chapter 13. 
Have your student explain what happened in this chapter while you write down their explanation. 

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook ) 
Frenzy
Calamity 


Day 14 -
Read Chapter 14.

Fill out this book report poster


Day 15 -
Read chapter 1 of Black Beauty.

1. What is a colt?

Answer - A colt is a baby horse.

2. What did the Master do when he saw Dick throwing stones at the horses?

Answer - He boxed his ear and called him a bad boy.

Have your student look up what it means to box his ear and write down the description.


Day 16 -
Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter. 

Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.


Day 17 -
Read Chapter 3.

1 What is breaking in a horse?

Answer - Teaching a horse to wear a saddle, bridle and carry a person on their back.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bridle
Terrible


Day 18 -
Read Chapter 4.

1. Who are in the other stalls?

Answer - Ginger and Merry Weather are in the other stalls.

2. What bad habit does Ginger have?

Answer - Ginger bites.


Day 19-
Read chapter 5 and 6.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences from each chapter in their notebook.

Color this page.


Day 20 -
Read Chapter 7 and 8.

1. Why does Ginger have a bad temperament?

Answer - She has been mistreated by humans.


Day 21 -
Read chapter 9.

Have your student tell you about the chapter. 

Have your student write two sentences out of the chapter in their note book.


Day 22 -
Read chapter 10.

1. What happened to Sir Oliver's tail?

Answer - It was cut off for fashion.

2. Did it hurt Sir Oliver?

Answer - Yes, he says he was taken to a cruel place where they cut through the bone of his tail.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Offended
Scattered


Day 23 -
Read chapter 11 and 12.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.


Day 24 -
Read chapter 13.

1. Why didn't John want to help the boy who fell in the bushes?

Answer - He did not want to help him because the boy had been being mean to the pony he was riding.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Thrashing
Howling


Day 25 -
Read chapter 14 and 15.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences in their note books from each chapter.

Day 26 -
Read chapter 16.

1. Who saved Ginger and Beauty from the fire?

Answer - James saved them.

2. Was he able to save all the horses?

Answer - No he was not, two horses were trapped.


Day 27 -
Read Chapter 17 and 18.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences in their note books from each chapter.

Day 28 -
Read Chapter 19 and 20.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.

Day 29 -
Read Chapter 21.

1. How long had Beauty lived at his current home?

Answer - He was there for three years.

2. Who bought Ginger and Beauty?

Answer - The Masters friend, Earl of W.

3. What happened to Merry Weather?

Answer - She was given to Vicar, under the condition that she could  never be sold.


Day 30 - 
Read Chapter 22.

1. What did Beauties new owners do that caused him displeasure?

Answer - They shortened his rein.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Confidence
Content

Day 31 -
Read chapter 23 and 24.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.


Day 32 -
Read chapter 25.

1. Does Beauty like Rueben Smith?

Answer - Yes, he thinks he is gentle and very clever.

2. What happened to Beauty's hoof?

Answer - When he was forced to gallop over rocks with out a shoe on his hoof, it caused his hoof to split.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Oath
Circumstance


Day 33 -
Read chapter 26 and 27.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.


Day 34 -
Read chapter 28.

Have your student look up what a job horse was and write down the meaning in their notebook.


Day 35 -
Read chapter 29.

Have your student go back in the book, find where the horse Peggy was talked about and draw a picture, in their notebook, of what Peggy would have looked it.


Day 36 -
Read chapter 30.

1. Why did Beauty's new master buy him?

Answer - His doctor advised to take horse exercises.

2. Why did Beauty look unhealthy?

Answer - The person feeding him was stealing his food to feed to his rabbits.


Day 37 -
Read chapter 31.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences in their note books from each chapter.


Day 38 -
Read Chapter 32.

1. Where was Beauty sold?

Answer - He was sold at a horse fair.



Day 39 -
Read Chapter 33.

1. Who bought Beauty?

Answer - A man named Jeremiah bought him.

2. What does everyone call his new master?

Answer - They call him Jerry.


Day 40 -
Read chapter 34.

1. What type of horse was Captain?

Answer - He was a war horse.

2. What happened to Captain's first master?

Answer - He was killed during a battle.

3. What happened to the horses wounded in the battle?

Answer - Many of them were killed, only 1/4 of the horses came back after the battle that killed Captains master.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Noble
Crippled


Day 41 -
Read chapter 35.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.


Day 42 -
Read chapter 36 and 37.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences in their note books from each chapter.


Day 43 -
Read chapter 38.

Have your student go back in the book and write down what the description of a true gentlemen was.


Day 44 -
Read chapter 39.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook. 


Day 45 -
Read chapter 40.

Have your student write down what happened to Ginger and how she had changed.


Day 46 -
Read chapter 41 and 42.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.


Day 47 -
Read Chapter 43.

1. What is wrong with the child?

Answer - He is sick and can't walk well.

2. How did Jerry help the lady and child?

Answer - He helped them get to the hospital.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bewildered
Droll


Day 48 -
Read Chapter 44.

1. What happened to Captain?

Answer - There was an accident and Captain was badly injured.

2. What did Jerry want to happen to people who drove their carts while drunk?

Answer - He wanted them all locked up.

3. Does Captain get better?

Answer - At first he seems to be healing ( or getting better ) but in the end they have to put him down.

Have your student go back in the book and write the description of the new horse, Hotspur.


Day 49 -
Read Chapter 45.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.


Day 50 -
Read Chapter 46.

1. Who bought Beauty?

Answer - A corn dealer and baker that knew Jerry.

2. Why was Beauty getting whipped?

Answer - He was whipped because his load was too heavy and he could not pull it.

3. How did the lady help Beauty?

Answer - She told the man to stop whipping him and take off his reign so he could pull easier.


4. Did Beauty stay with his new master long?

Answer - No, he was sold to a large cab driver.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Premises
Purblind


Day 51 -
Read chapter 47.


Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.


Day 52 -
Read chapter 48.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.


Day 53 -
Read Chapter 49.

Fill out this book report poster


Day 54 -
Read chapter 1 of The Hobbit.

Have your student go back in the chapter and write the description of a Hobbit hole.

Color this page. 

Have your student go back in the chapter and write the description of a Hobbit.

1. What is the Wizards name?

Answer - His name is Gandalf.

2. What did Gandalf do to Mr. Baggins door?

Answer - He scratched a sign into it with his staff.

3. What happened the day after Gandalf left?

Answer - A bunch of dwarfs came to Mr. Baggins house the day after Gandalf was there.


Day 55 -
Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bravo
Mischief
Reckon


Day 56 -
Read chapter 3.

1. Why were they not singing or telling stories for a few days?

Answer - They felt danger was close.

2. What did Mr. Baggins think the glade smelled like?

Answer - He thought it smelled like Elves.


Day 57 -
Read chapter 4.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Shivered
Alliances

Day 58 - 
Read chapter 5.

1. Describe what Mr Baggins fell into.

Answer - He fell into a deep cavern.

2. Who was in the cavern.

Answer - Gollum lives in the cave.

Have your child go back in the chapter and write down the description of Gollum.

Color this page.

3. Why was Gollum angry?

Answer - He lost his precious, his ring.

4. What magical powers did the ring have?

Answer - It made you invisible.

Day 59 - 
Read chapter 6.

1. How did Mr. Baggins surprise the dwarves and wizard?

Answer - He had the ring on so he was invisible. He came out of hiding and announced he was there.

2. What did they hear howling?

Answer - They heard wolves howling at the moon.

3. What did they do to escape the wolves?

Answer - They climbed up in the trees.

4. Where was Mr. Baggins?

Answer - He could not get up in the trees, he was trying to hide in tree trunks. One of the dwarves climbed back down and got him into the tree.


5. Were they safe?

Answer - Yes, the wolves could not climb the trees but they could not stay up there forever.

6. What other monster showed up in the woods? What happened?

Answer - Goblins showed up in the woods. They started fighting the wolves.

7. Who saved the group?

Answer - The Lord of the Eagles and his group saved them.


Day 60 - 
Read chapter 7.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Pleading
Wholesome
Silence

Day 61 - 
Read chapter 8.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 62 - 
Read chapter 9.

Have your student write their thoughts on the book so far.

Example -
What they like about it.
Who their favorite character is?
How do they think it will end?

Day 63 - 
Read chapter 10.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 64 -
Read chapter 11.

Have your student go back and write why they think the dragon is still there.

Day 65 - 
Read chapter 12.

1. What is the dragon's name?

Answer - His name is Smaug.

2. Does Mr. Baggins tell Smaug his name?

Answer - No. he does not.

Have your student go back and write down at least three of the things Mr. Baggins calls himself.

3. Why is Lake-town in danger?

Answer - The dragon thinks the people helped the group and he wants to punish them.

Day 66 - 
Read chapter 13.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 67 - 
Read chapter 14.

Have your child explain what happened to Lake-Town in this chapter.

Day 68 - 
Read chapter 15.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.


Day 69 - 
Read chapter 16.

1. What did the Elves call Mr. Baggins that made him snort.

Answer - They called him the dwarves servant.


2. Why do you think Mr. Baggins went to the elves?

Answer - Answers will vary, this is more of an opinion question.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Tattered
Seized

Have your student write what they think will happen in the next chapter.

Day 70 - 
Read chapter 17.

Did the chapter go the way your student thought? Have them write what similarities there were and the differences.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bade
Domination
Heedless

Day 71 - 
Read chapter 18.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 72 - 
Read chapter 19.

Fill out this book report poster

Day 73 - 
Read chapter 1 of James and the Giant Peach.

1. What happened to James parents?

Answer - They were eaten by a rhino that escaped from the London Zoo.

2. Who did James go and live with?

Answer - He went to live with his two Aunts.

3. Did he like it there?

Answer - No, they were mean and called him names.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Ramshackle
Mischief

Day 74 - 
Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 75 - 
Read chapter 3 and 4.

Have your student go back and write a description of the old man James met and what he gave him.

Day 76 - 
Read chapter 5 and 6.

1. What happened when James dropped the bag?

Answer - The bag broke open and all the green things scattered.

2. Was James able to catch them?

Answer - No, they started digging themselves in the ground.

3. What happened to the peach tree?

Answer - It started growing peaches, which it had not done in years.

4. What was the peach doing?

Answer - It started growing.


Day 77 - 
Read chapter 7.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 78 -
Read chapter 8.

1. How did James' Aunts make money off the giant peach?

Answer - They put it on display and charged money for people to come see it.

2. Why does James beg to go outside?

Answer - He has not played with other kids for years.

3. What do his Aunts do with him during the day?

Answer - They keep him locked up because they think he will be in the way.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Seething
Brute

Day 79 -
Read chapter 9 and 10.

1. What did James find on the peach?

Answer - He found a hole.

2. What did he do when he found the hole?

Answer - He crawled inside, the hole was more like a tunnel.

3. What happens at the end of the chapter?

Answer - He goes through a door where he hears voices say they have been waiting for him. The door disappears and he he is stuck inside the peach.

Color this page.

Day 80 -
Read chapter 11.

1. Who was inside waiting?

Answer - There was a grasshopper, spider, lady bug, centipede, worm and a silk worm.

2. What was strange about the insects ( aside from them talking ).

Answer - They were very large.

3. Why did James want to faint?

Answer - He thought they wanted to eat him.


Day 81 -
Read chapter 12.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Marvelous
Peculiar


Day 82 - 
Read chapter 13.

1. Who made the beds?

Answer - Miss Spider made all the beds.

2. Who else was in the peach?

Answer - There was also a glow worm, who was up on the ceiling.

Day 83 - 
Read chapter 14 and 15.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.

Day 84 -
Read chapter 16 and 17.

1. What factory did the peach crash into and what happened?

Answer - It crashed into a chocolate milk factory. It caused a chocolate milk river in the streets. People were swimming in it and drinking it.

2. Where did the peach land?

Answer - It landed in water.

3. Was everyone inside the peach okay?

Answer - Yes, they had bumps and bruises but were okay.

Day 85 - 
Read chapter 18.

1. Where is the peach?

Answer - The peach is in the middle of the ocean.

2. Why does James say the earth worm is blind?

Answer - The worm thought they would all starve even though they are surrounded by a giant peach they could eat.


Day 86 -
Read chapter 19.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Have your student write what they think will happen in the rest of the book.

Day 87 - 
Read chapter 20 and 21.

Have your student write what they think James' big plan is.

Day 88 - 
Read chapter 22.

Have your student write what James' plan really was and if it worked.

Day 89 - 

Read chapter 23.

1. What did they float over?

Answer - They floated over the ship, The Queen Mary.

2. Why did they think the captain was sick?

Answer - He claimed to see a boy and giant bugs floating in the sky on something being pulled by birds.

Day 90 - 
Read chapter 24.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bravo
Rambunctious


Day 91 -
Read chapter 25.

Have your student go back in the chapter and read why the farmer loves the worm and lady bug.

1. What happened to Miss Spiders father?

Answer - James' aunt washed him down the drain.


Day 92 - 
Read chapter 26.

1. What happened to the centipede?

Answer - He was dancing near the edge and he fell off the peach.

2. Who went after him and with what?

Answer - James went after him, using a rope the silk worm was spinning.

3. Was he rescued?

Answer - Yes, James rescued him and they were both pulled up by the rope.


Day 93 - 
Read chapter 27.

1. What did the see in the sky?

Answer - They saw cloud men.

2. What were the cloud men doing?

Answer - They were rolling pieces of cloud in balls, making hail.

3. What did the centipede do to make the cloud men mad? What did the cloud men do?

Answer - He insulted them, so they threw hail at the peach.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Imbeciles
Infuriated
Trembling

Day 94 - 
Read chapter 28.

1, What did the crash into?

Answer - They crashed into a rainbow the cloud men had been making.

2. Did they get free?

Answer- Yes, but not before the cloud men got angry and threw more stuff at them.

Day 95 - 
Read chapter 29, 30 and 31.

Have your student explain what happened in the chapters while you write down their explanation.

Day 96 -
Read chapter 32 and 33.

1. Where did the peach end up?

Answer - They crossed the ocean and were now in New York.

2. How do they plan on getting down?

Answer - They are going to cut the strings on the sea gulls slowly until they can float down.

3. What did the people of New York think the peach was?

Answer - They thought it was a bomb.

Day 97 -
Read chapter 34, 35 and 36.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 98 -
Read chapter 37.

Have your student go back in the chapter and write some of the things the people of New York thought the peach and those on it were.

Day 99 - 
Read chapter 38.

Have your student write how they think the story will end.

Day 100 -

Read chapter 39.

Fill out this book report poster

Day 101 - 

Read chapter 1 of Charlie and the Chocolate Factory.

Have your student write down a description of who is in Charlie's family and the house they all lived in.

1, Why could Charlie not have chocolate?

Answer - His family was very poor and did not have money for chocolate.

2. What did his family live close to?

Answer - They lived near a large chocolate factory.

Day 102 -
Read chapter 2.

Have your student go back and write down the description of three different candies that were talked about in this chapter.


Day 103 - 
Read chapter 3.

1. What happened the the palace that Willy Wonka made the Prince?

Answer - It melted when it got hot.

Have your student write down who they think run the factory.


Day 104 - 
Read chapter 4.

1. Why did Willy Wonka close the doors of his factory?

Answer - He closed the doors because people were stealing his recipes and ideas.

2. What was the headline that everyone was excited about?

Answer -  Wonka factory to be opened at last to lucky few.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Ordinary
Marvelous

Day 105 - 
Read chapter 5.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 106 -
Read chapter 6.

1. Who found the first ticket? How did they find it?

Answer - A boy named Augustus Gloop found it. He found it because he eats so many candy bars a day.

2. Who found the second ticket? How did they find it?

Answer  - A girl named Veracu Salt found it. She found it because her family is rich and her dad made his workers unwrap candy bars until they found it.

Day 107 -
Read chapter 7.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 108 - 
Read chapter 8.

1. Who found the third ticket? How did they find it?

Answer - A girl named Violet Beauregarde found it. She usually chews gum all the time but when she heard about the tickets, she switched to candy bars until she found a ticket.

2. How long had she been chewing her current piece of gum and why did she chew it for so long?

Answer - She has been chewing on it for three months and she was doing it to beat a record.

3. Who found the fourth ticket? Was he happy about the ticket?

Answer - A boy named Mike Teavee found it. He was annoyed by the attention and just wanted to watch television while he played with toy guns.

Have your student write a short paragraph about how they feel about the winners so far.

Day 109 - 
Read chapter 9.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Sly
Hoard

Day 110 -
Read chapter 10.

1. Why is Charlie so hungry?

Answer - He is hungry because they have no food.

2. What happened to Charlie's Dad?

Answer - He lost his job.

3. What did Charlie find?

Answer - He found a dollar in the snow.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Ravenously
Doubtful
Incidentally

Day 111 -
Read chapter 11.

Have your student write a short paragraph about how they think Charlie felt about finding the golden ticket.


Day 112 - 
Read chapter 12.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 113 - 
Read chapter 13.

Color this page.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.


Day 114 - 
Read chapter 14.

Have your student go back in the chapter and write a description of what Willy Wonka looked like.

Day 115 - 
Read chapter 15.

Have your student go back in the chapter and write a description of the Chocolate Room.

1. What are the little men called?

Answer - They are called Oompa-Loompas.

Day 116 - 

Read chapter 16.

Have your child go back in the chapter and write down three of the made up words.

1. What does Willy Wonka pay the Oompa-Loompas in?

Answer - He pays them in cocoa beans and chocolate.

2, What do the Oompa - Loompas wear?

Answer - The men wear deer skins, the women wear leaves and the children wear nothing at all.

Day 117 - 

Read chapter 17.

Have your student write a paragraph that describes what happened to Augustus.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Lapping
Disaster
Infantile

Day 118 - 
Read chapter 18. 

1. What is Willy Wonka's yacht made from?

Answer - He made it by hallowing out a huge boiled sweet.

2. What did Willy Wonka give Charlie and his Grandpa to drink?

Answer - He gave them a mug of chocolate from the chocolate river.

3. What is is room number 54?

Answer - It was the cream room.

4. How does Willy Wonka made whipped cream?

Answer - He whips it with whips.

Day 119 - 
Read chapter 19.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 120 - 
Read chapter 20.

1. What does the machine in the inventing room make?

Answer - It makes chewing gum.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Gradually
Frothy
Monstrous

Day 121 - 
Read chapter 21.

Have your student go back in the chapter and write a paragraph on what happened to Violet.

Read 122 - 
Read chapter 22.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 123 - 
Read chapter 23.

Have your student go back in the chapter and explain why Willy Wonka said they were square candies that looked round.

Day 124. 
Read chapter 24.

Have your student go back in the chapter and write a paragraph about what happened to Veruca.

Day 125 - 
Read chapter 25.

Have your student go back in the chapter and write a paragrah about what room they would have picked to visit.

Day 126 - 
Read chapter 26.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Brilliant
Impossible

Day 127 - 
Read chapter 27.

Have your student go back in the chapter and write a paragraph on what happened to Mike. 

Day 128 - 
Read chapter 28.

1. What was the button in the elevator called?

Answer - It was called up and out.

2. What does the elevator run on?

Answer - It runs on candy power.

3. What did they see while they were in the air?

Answer - They saw the other children returning home.

Day 129 - 
Read chapter 29.

Have your student write how each of the children that were going home had changed.

1. What was in the trucks that were picking up the children?

Answer - The trucks were full of candy,

Day 130 - 
Read chapter 30. 

Fill out this book report poster

Day 131 - 
Read chapter 1 of White Fang.

Have your student go back in the chapter and write a paragraph that describes the North.

1. What happened to Fatty?

Answer - He disappeared in the night, most likely eaten by wild animals

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Defiant
Oblong
Comrade

Day 132 - 
Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 133 - 
Read chapter 3.

1. What happened to Bill?

Answer - He tried to save a dog from the wolves and the wolves killed him.

2. Why are the wolves so aggressive?

Answer - They are starving.

Have your student write a paragraph about what Henry did to survive.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Auspiciously
Dubiously

Day  134 - Read chapter 4.

Have your student explain what happened in the chapter while you write down their explanation.

Day 135 - 
Read chapter 5.

Have your student write a paragraph about why the She-wolf was not allowing One eye near her.

Day 136 - 
Read chapter 6.

1. How was the little grey cub different from the others?

Answer - They had a reddish hue to their fur and he was grey.

2. What happened to the other wolf pups?

Answer - They died from hunger.

3. What happened to One Eye?

Answer - He was killed by a Lynx.


Day 137 - 

Read chapter 7.


1. What animal was at the cave entrance?

Answer - It was a wolverine.

2. What happened when the pup went out of the cave?

Answer - He tumbled down a hill.

3. What was the pup's first kill?

Answer - He ate ptarmigan chicks.

4.  Did he win his fight with the Ptarmigan mother?

Answer - No, she pecked his nose and he ran off.

5. Who saved him from the mother weasel?

Answer - His mother saved him from the mother weasel.


Day 138 - 
Read chapter 8.

1. What did the pup do when he found the young weasel a couple days later.

Answer - The wolf pup ate the young weasel.

2. What meat did the mother wolf bring home to break the famine?

3. What is - The Law?

Answer - The law is eat or be eaten.

Answer - She brought home a lynx kitten for him to eat.

Have your student write a paragraph about what happened between the mother wolf and the mother lynx after the mother wolf  killed the lynx kittens.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Compelled
Famine
Intangible

Day 139 - 
Read chapter 9.

1. Who did the pup see at the stream?

Answer - He saw five Indians.

2. What did the Indians call his mother? How did they know her?

Answer - They called her Kiche. They knew her because she is half dog and had lived with the Indians before she ran away during a famine.

3. What did the Indian name the pup?

Answer - He named the pup White Fang.

Have your student write a paragraph describing White Fang's first interaction with the man-animals.

Day 140 - Read chapter 10.

Have your student write a paragraph about what happened when White Fang was separated from his mother.

Day 141 - 
Read chapter 11.

Have your student write a paragraph about why White Fang is an outcast.

Read 142 - 
Read chapter 12.

1. How did White Fang escape?

Answer - He sneaked away from everyone while they were tearing down the camps. He ran into the woods and hid.

2. Why did White Fang go back

Answer - He went back because he was hungry and lonely.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Deliberately
Perturbed
Tallow


Day 143 - 
Read chapter 13.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.

Day 144 - 
Read chapter 14.

Have your student tell you about the chapter while you write down their explanation.

Color this page.

Day 145 -Read chapter 15.

Have your student write a paragraph about why White Fang is hated by the other dogs.

Have your student write a paragraph about White Fang's impression of white men.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Implacable
Elaborate
Bellowing

Day 146 - 
Read chapter 16.

1. What are the white men that lived in Fort Yukon called?

Answer - They are called chechaquos.

2. Why was the man called Beauty?

Answer - It was a joke, he was not beautiful, he was ugly.

3. What was Beauties job? Why did men fear him?

Answer - He was the cook for the fort. Men feared him because he was mean.

4. Why does White Fang not like Beauty?

Answer - He sensed evil in him.

Have your student write a paragraph about the interactions between White Fang and Beauty.


Day 147 - 
Read chapter 17.


Have your student write a paragraph about what Beauty did with White Fang.

Day 148 - 
Read chapter 18.

Have your student write a paragraph about White Fang and Cherokee.

Have your student write a paragraph about how White Fang was saved.

Day 149 - 

Read chapter 19.

1. What happened to Major?

Answer - He tried to take White Fang's meat, White fang killed him.

2. Why did White Fang bite?

Answer - He is afraid the men are going to hurt him.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Untamable
Impending

Day 150 - 
Read chapter 20.

Have your student write a paragraph about what happened when White Fang's master left for awhile.

Day 151 - 
Read chapter 21.

1. Why did White Fang's master want to leave him behind?

Answer - He was going to California and could not take him with.

2. How did White Fang get out of the house?

Answer - He went through the window.

3. Did White Fang have to stay behind?

Answer - No, his master took him with.


Day 152 - 

Read chapter 22.

Have your student write a chapter about White Fang's impression of California.

1. How did White Fang react when his master got a hug?

Answer - He wanted to protect him, he thought the hug would hurt his master.

2. Why did White Fang not attack Collie first?

Answer - He did not attack first because she was female.

Day 153 - 

Read chapter 23.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.


Day 154 - Read chapter 24.

Have your student go back and write three of the new things White Fang began to do.

Have your student write a paragraph about what White Fang did to get his Master's family to follow him and save his Master.

Day 155 - 
Read chapter 25.

Fill out this book report poster


Day 156 - 
Read chapter 1 of Five Little Peppers.

Have your student write a description of the house and draw a picture to go with it.

1. Who are the Pepper children?

Answer - They are Ben, Polly, Joel, Davie and Phronsie.

2. What do they call their Mother?

Answer - They call her Mamsie.

3. Why have the Pepper children never been to school?

Answer - They are poor and need to help around the house.

4. What did they want to surprise their mother with?

Answer - They wanted to make her a birthday cake.

5. Who is Grandma Bascom?

Answer - She is their neighbor, everyone calls her Grandma.

6. What happened to Phronsie?

Answer - Joel accidentally hit her toe with a hammer.


Day 157 -
Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.

Day 158 - 
Read chapter 3.

Have your student tell you about the chapter while your write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Grateful
Fanciest
Measles

Day 159 - 
Read chapter 4.

1. What was wrong with Polly's eyes?

Answer - She had the measles and it was hurting her eyes.

2. What treat did Grandma Bascom give the kids?

Answer - She gave them peppermints.

3. What did Polly want most of all?

Answer - She wants a new stove.

Have your student write a paragraph about what happened when Miss Jerusha came over.


Day 160 - 
Read chapter 5.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.


Day 161 - Read chapter 6.

1. What was Polly's surprise?

Answer - She got a brand new oven from the Doctor.

2. Who took Phronsie?

Answer- An organ man took her.

3. Who saved Phronise?

Answer - A boy named Jasper and his dog Price saved her.


Day 162 - 
Read chapter 7.

Have your student tell you about the chapter while your write down their description.


Day 163 - 
Read chapter 8.

1. Why did Jasper not show up on Thursday?

Answer - His father was very sick.

2. What did they make Jasper to help him feel better?

Answer - They made him little cakes.

3. What did Phronise make for Jasper's Dad?

Answer- She made him a ginger bread boy.


Day 164 - 
Read chapter 9.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.


Day 165 - 
Read chapter 10.

Have your students write a paragraph about the Pepper's first real Christmas.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Concern
Brass
Blossom

Day 166 -
Read chapter 11.

Have your student write a paragraph about Polly's  trip.

Day 167 - 
Read chapter 12.

1. What are Jasper's nephew's names?

Answer - Their names are Van, Percy and Dick.

2. What part of the day did Polly look forward to most?

Answer - She looked forward to her piano lesson?

3. What was wrong with Polly?

Answer - She is homesick.

4. What did Mr. King do to surprise Polly?

Answer - He brought Phronsie to the house to surprise Polly.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Fragile
Elegant

Day 168 - 
Read chapter 13.

Have your student write two paragraphs about what happened to Phronsie in this chapter.

Day 169 - 
Read chapter 14.

Fill out this book report poster

Day 170 - 
Read chapter one of The Wonderful Wizard of Oz.

Have your student write a paragraph describing Dorothy' family and home.

Have your student write a paragraph describing what happened to Dorothy in this chapter.

Day 171 - 
Read chapter 2.

1. Where did the house land?

Answer - The landed in the Land of Munchkins.

2. Who did the house land on and what happened to them?

Answer - The house landed on the Wicked Witch of the East and killed her.

3. Why were the Munchkins happy about this?

Answer - They were happy because the witch made them slaves and now they were free.

4. What color were the shoes the shoes that used to be the wicked witches and were now Dorothy's?

Answer - They were silver.

5. What did the Good witch of the North give Dorothy?

Answer - She gave her a kiss to protect her.

6. What did Dorothy have to follow to find the City of Emeralds?

Answer - She had to follow the yellow brick road.


Day 172 - 

Read chapter 3 and 4.

1. What color was the dress that Dorthy changed into?

Answer - It was blue and white checkered.

2. What is Dorothy's dog's name?

Answer - His name it Toto.

3. Why does the Scarecrow want to go see the Wizard?

Answer - He does not have a brain and wants one.

4. What did Dorothy do to save the tin man?

Answer - She oiled his joints so he could move again.

5. Why does the Tin Man want to see the Wizard?

Answer - He does not have a heart and wants one.

Day 173 - 
Read chapter 5.

1. What is the Lion's greatest sorrow.?

Answer - He is a coward.

2. Why does the Lion want to see the Wizard?

Answer - He does not have any courage and wants some.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Sorrow
Coward
Courage

Color this page. 


Day 174 -
Read chapter 6 and 7.

Have your student tell you about the two chapters.

Have your student write two sentences from each chapter in their notebook.

Day 175 - 
Read chapter 8 and 9.

Have your students tell you about the chapters while you write down their description.

Day 176. 
Read chapter 10 and 11.

Have your student write what the Witch did and how the friends stopped her. Make sure they are descriptive and write how each plan of the witch was stopped by the friends.

1. Who finally captured the friends?

Answer - The winged monkeys captured the group of friends.

2. Why did the monkeys not harm Dorothy?

Answer - They did not harm her because she had the kiss of the Good Witch.

3. How does Dorothy defeat the Witch?

Answer - She throws a bucket of water on her.

4. What was Dorothy's first act after the Witch of was defeated?

Answer - Her first act was to free the Winkies.

5. How did Dorothy fiend her other friends?

Answer  - The Winkies helped her find them.

6. What did Dorothy find in the Witch's cupboard?

Answer - She found a golden cap. 


Day 177 - Read chapter 12 and 13.

1.What did Dorthy's golden cap do?

Answer - She could use it to call the winged monkeys.

2. What did she have the winged monkeys do?

Answer - She asked them to carry her and her friends back to the Emerald City.

Have your student write a paragraph about who the Wizard really was.

Have your student write a paragraph about how the man helps the friends.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Grumble
Tramping
Destroyed
Humbug

Day 178 - 
Read chapter 14 and 15.

Have your student tell you about the chapters while you write down their description.

Have your student write a paragraph about how they think the book will end.

Day  179 -
Read chapter 16 and 17.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences from each chapter in their notebook.

Day 180 -
Read chapter 18.

Fill out this book report poster



Extra Credit -
For extra credit or something fun to do in the summer months, have your student pick two or three of the books that have become movies. Watch the movies together and have your student compile a list of what was the same and what was different in the movies.