Sunday, September 11, 2016

Good bye summer, Hello Fall!

Summer 2016 was filled with a lot of reading, swimming, outside fun and little trips for the Walter's family. I am a summer loving person, so I am a tad sad to see it go but fall is sure to bring a lot of fun for us as well. 

We do school year round but our summer schedule is a little more relaxed and has more fun activities compared to the rest of the year. We did three summer reading programs this year.  Two of them at local libraries and a reading bingo we did at home.
Amelia turned five and was able to get her own library card!

                                  

                                   
                                  

We spent  a lot of time in the pool. Pretty much whenever the water was nice and warm, they were swimming.
                                    


They had a blast at VBS and Alex and Destiny both went to kids camp this year.



Of course their were fun trips to the park, zoo, camping, living history farms, adventure land and more.


A lot of fun family time. That was really the highlight of the summer for me, just being together. There were summer walks, smores, garden planting, exploring, cooking, baking, ice cream trips and just enjoying the wonderful summer.



So good bye summer 2016! You gave us a lot of memories and we are looking forward to the fun fall is going to bring us. Apple picking trips, canning, jumping in the leaves, trick or treating and so much more!



Saturday, September 10, 2016

September meal plan

I have not been very good at meal planning or sticking to it lately. I need to get back into the habit. It really does save us money and it saves me time! Now that we have four little ones we are home schooling, it is taking a lot more of my time! I can't imagine what it will be like when all five are ready for school!

Anyway, September is already here. I can not believe I am writing that. So this will be a partial month. My goal is to stick to what I write!

September 8th - 10th


Saturday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Grilled sandwiches and strawberries
Dinner - Crockpot lasagna and garlic bread

September 11th-17th
Sunday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - French toast and fruit
Dinner - Spaghetti or spaghetti squash and meat sauce

Monday -
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Tuna sandwiches and salads
Dinner - Roasted turkey and veggies

Tuesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Turkey and veggie soup or grilled sandwiches with veggies
Dinner - Loaded potato soup

Wednesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Eggs, toast and fruit
Dinner - Turkey and noodles and veggies

Thursday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Mac and cheese with broccoli
Dinner - Turkey and alfredo and broccoli

Friday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Tuna or PBJ sandwiches and veggies/dip
Dinner - Shredded roast sandwiches and veggies

Saturday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Grilled cheese and tomato soup
Dinner - Beef and noodles and veggies

September 18th -
Sunday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Pancakes and fruit
Dinner - Lasagna and garlic bread

Monday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Pancakes and fruit
Dinner - Chicken tacos and rice

Tuesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Chicken strips, carrots and dip and string cheese
Dinner - Meatloaf, mashed potatoes and corn

Wednesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Chicken strips, string cheese and carrots/dip
Dinner - Chicken, veggies and potatoes

Thursday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Cheese quesadillas and veggies/dip
Dinner - Chicken alfredo or chicken alfredo squash

Friday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Sandwiches, string cheese and veggie/dip
Dinner - Chili

Saturday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - French toast and fruit
Dinner - Tomato beef casserole

September 18th - 24th
Sunday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Grilled cheese and tomato soup
Dinner - Baked cream cheese spaghetti

Monday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Sandwiches, string cheese and apple slices
Dinner - Cowboy casserole and veggies

Tuesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch -  Eggs, toast and fruit
Dinner - Cheesy butternut squash pasta

Wednesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Hard boiled eggs, carrots and dip and fruit
Dinner - Chicken, veggies and potatoes

Thursday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Egg salad sandwiches or PBJ and carrots with dip
Dinner - Chicken and noodles with veggies

Friday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Chicken strips, carrots and dip and string cheese
Dinner - Cheesy burgers, fries and veggies

Saturday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Pancakes and fruit
Dinner - Stroganoff and green beans

September 25th - 30th
Sunday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - French toast and fruits
Dinner - Biscuits and gravy, eggs and fruit

Monday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Chicken strips, carrots and dip and string cheese
Dinner - Mozzarella chicken 

Tuesday
Breakfast - Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - PBJ wraps and fruit
Dinner - Slow cooker salibury. mashed potatoes and veggies

Wednesday
Breakfast -Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Egg salad sandwiches and carrots/dip
Dinner - Chicken legs, mashed potatoes and veggies

Thursday
Breakfast -Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Pancakes and fruit
Dinner - Ham, potatoes and veggies

Friday
Breakfast -Oatmeal with fruit or cereal with fruit
Lunch - Ham and eggs and fruit
Dinner - Scalloped potatoes and veggies

Sunday, September 4, 2016

4th Grade Reading

Course Description: Your fourth grade student will learn to improve their reading skills though reading classic literature. This will increase their vocabulary skills and develop their comprehension. This course runs 180 days but can be made shorter by doing extra reading each day. There is extra credit or summer work at the end of the course. 



Supplies : Being a home schooling parent of many children, I know that it can get expensive quick. This is why I am writing my own reading program for the year. You can buy the book if you want, I will have each on linked to amazon but if you are looking to reduce costs even more, I would suggest getting them at your local library.
Other supplies needed will be -
1 note book
Pencils
Printer
Crayons or colored pencils

Reading list - 
The Time Machine by H.G. Wells
The Railway Children by E. Nesbit
Little House in the Big Woods by Laura Ingalls Wilder
Peter Pan by J.M. Barrie
Alice's Adventures in Wonderland by Lewis Carroll
Charlotte's Web by E.B. White
The Peterkin Papers by Lucretia P. Hale
The Little Princess by Frances Hodgson Burnett
Pollyana by Eleanor H. Porter
Caddie Woodlawn by Carol Ryrie Brink
Pippi Longstocking by Astrid Lindgren

Day 1 - 
Read chapter one of The Time Machine.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Challenge
Universally
Delicate


Day 2 - 
Read chapter 2.

Have your student go back in the chapter and write down the description of the Time Traveler when he walked through the door.

1. How long did the Time Traveler say he had been traveling through time?

Answer - He said he had been gone eight days.

Day 3 - Read chapter 3.

1. What year did the Time Traveler say he ended up in.

Answer - He said he was in the year 820,701.

2. What did the men that lead the Time Traveler towards his machine look like?

Answer - He was four foot tall, wore a purple tunic with a leather belt and was beautiful.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Peculiar
Humanity
Confidence

Day 4 -
Read chapter 4.

Have your student draw a picture of the creatures from this chapter.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.


Day 5 - 
Read chapter 5.

1 . Why was the Time Traveler dumb founded?

Answer - He was dumbfounded because he did not know where the creatures got their clothing. There were no shops or places to make clothing.

2. What did the creatures do all day?

Answer - They spent the day playing, bathing in the river, sleeping and eating fruit.

3. How did the Time Traveler make a friend.
Answer - He saved a girl from drowning.

4. What is her name?
Answer - Her name is Weena.


Day 6 -
Read chapter 6.


1. What did the Time Traveler do that upset Weena?

Answer - He went into the well.

2. What did the Time Traveler find in the well?

Answer - He found a tunnel that lead to an open cavern where the Morlocks were eating a meal.

3. What were the Morlocks eating?

Answer - They were eating meat of some kind.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Companion
Descent
Vague
Giddy


Day 7 - 
Read chapter 7.

Have your student tell you about the chapter while you write down their explanation.


Day 8 - 

Read chapter 8.
Have your student write a small description of what the Time Traveler found in the Green Palace.

Day 9 - 
Read chapter 9.

1. What does Weena want to do with the fire?
Answer - She wants to play with it.

2. What happened to Weena?
She was killed.

Have your student write a paragraph about the Time travelers fight with the creatures.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Horizon
Camphor
Calamity

Day 10- 
Read chapter 10.
Have your student tell you about the chapter while you write down their description.


Day 11 - 
Read chapter 11.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student go back in the chapter and write down at least two of the creatures the Time Traveler ran into when he went further into the future.

Day 12 - 
Read chapter 12.

Fill out this book report poster.

Day 13 - 
Read chapter 1 of The Railway Children.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 14 - Read chapter 2.

Have your student write a paragraph about the new place the family is living.

Day 15
Read chapter 3.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.
Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bygones
Unladylike
Delightful


Day 16 - Read chapter 4. 

1. Why was Mother angry?

Answer - She was angry because the children asked for things for free and told strangers about their problems.
2. What was Roberta's birthday surprise?

Answer - They placed 12 candles on the table because she was 12 year old, made a wreath of flowers and sang to her.

3. What were Roberta's presents?

Answer- She got a green and red needle book, a brooch and blue glass vases.

4. What was on her cake?

Answer - They decorated it to look like a map of the railway station. 

5. What did Peter give her?

Answer - He gave her sweets.

Have your student write a paragraph about what happened when Roberta tried to get Peter's engine fixed.


Day 17 - 
Read chapter 5.

Have your student write a paragraph about the stranger.

1. Where is the stranger from?

Answer - He is from Russia.

2. What was wrong the stranger?

Answer - He lost his ticket and was very ill. 

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Besieged
Charmed
Tremble

Day 18 - 

Read chapter 6.

1. Why was the Russian man sent to prison?

Answer - He was sent to prison for writing a book about poor people. 

2. What did the children give the Russian?

Answer - They gave him strawberries.

Have your student write a paragraph about how the children stopped a train accident.

Day 19- 

Read chapter 7.

Have your student read the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.

Day 20 - 
Read chapter 8.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 21 - 
Read chapter 9.

1. What do the children want to do for Perks birthday?

Answer - They want to have buns with tea on his birthday.

2. Why does Perks not celebrate his birthday?

Answer - He says he has other things to worry about, like his wife and kids.

Have your student go back in the chapter and copy the list of things the children were given and promised for Perks birthday.

3. Why did Mrs. Perks cry?

Answer - She cried because no one had ever given her husband such a nice birthday, even when he was a child.
4. Why was Perks angry?

Answer - He did not want people thinking he could not make ends meet. He looked at it like charity, not presents.

Have your student write a paragraph about how Perks changed when he heard why everyone had given him presents.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Anticipate
Promised
Perambulator
Obliged

Day 22 -
Read chapter 10.

Have your student write a paragraph about what Roberta found out.

Have your student write a paragraph about if they feel the father is guilty or innocent.

Day 23 - 
Read chapter 11.

1. Why does Mother need Roberta to keep it a secret that her father is in jail?

Answer - She wants her to keep it a secret so the other children do not get upset or worry.

2. Who does the Mother think framed the Father?

Answer - She thinks the man who got his job framed him.

Have your student write a paragraph about who they found in the tunnel.

Day 24 - 
Read chapter 12.

Have your student tell you about the story while you write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Anxious
Bearable
Quarrel

Day 25 - 
Read chapter 13.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 26 - 
Read chapter 14.

Fill out this book report poster

Day 27 - 
Read chapter 1 of Little House in the Big Woods.

1. Where is the little house located?

Answer - The little house is in the woods, in Wisconsin.

2. Who lives there?

Answer - Ma, Pa, Laura, Mary and Carrie lived in the little house.

3. Were there any other houses around?

Answer - No, there were no other houses close.

4. What is the dog's name?

Answer - The dog's name is Jack.

5. Why was Jack pacing by the door?

Answer - He was pacing because there were wolves outside.

Have your student go back in the chapter and write a list of the foods being stored for winter.

Have your student write a paragraph about butchering day.



Day 28 - 

Read chapter 2.
1. What did Pa shot? What extra meat did he get with it?
Answer - He shot a bear and also got a pig that the bear had just killed.

2. What days did Laura like best?
Answer - She liked the churning and baking days best.

3. What does Pa call Laura?
Answer - He calls her his half- pint of sweet cider, half drunk up.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Thimble
Scramble
Flickering

Day 29 - 
Read chapter 3.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 30 - 
Read chapter 4.
1. What was Pa working on for Ma?
Answer - A wooden shelf for Christmas.

2. How did Laura, her sister, and her cousins make pictures in the snow?
Answer - By falling fast first and trying to get up without messing up the spot it left.

3. What was Aunt Eliza's dog trying to protect her from?
Answer - From a panther in the woods.

4. What did Laura get for Christmas that made her so happy?
Answer - She got a rag doll.

5. What did she name her doll?
Answer - She named her Charlotte.

Day 31 - 
Read chapter 5.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 32 -
Read chapter 6.

1. What did Ma accidentally mistake for a cow during the night?
Answer - It was a bear.

2. What did Pa bring from town?
Answer - He brought candy and fabric for new dresses.

3. What did Pa mistake for a bear in the dark?
Answer - He thought a stump was a bear.

Read chapter 5.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Graining
Fashionable


Day 33 - 
Read chapter 7.

Have your student write down what sugar snow is.

Day 34 - Read chapter 8..

Have your student write a paragraph about the dance and Laura's Grandparents house.


Day 35 - 
Read chapter 9.

1. What baby animals did they have on their farm come spring?
Answer - They had two calves and seven piglets.

2. What is town's name?
The town's name is Pepin.

3. What happened when Laura filled her pockets with pebbles?
Answer - It was to heavy and the pocket ripped out of the dress.

Have your student go back in the chapter and write three of the things Laura saw in the store.

Color this page

Day 36 - 
Read chapter 10.

1. Who are the Petersons?

Answer - They are Laura's new neighbors.

2. Why was Laura upset? What did she do to her sister?

Answer - She was upset because her sisters her is blond and hers is brown.
She slapped her sister.

3. What was Laura's punishment?
Answer - Her Dad whipped her with a leather strap.

Have your student write a paragraph about how they made cheese.


Day 37 -
Read chapter 11.

Have your student write down what happened to Charley. Make they include why Pa and Uncle Henry did not go to him right away.

Day 38 - 
Read chapter 12.

1. What did Ma make the straw braids into?
Answer - She made them into hats.

2. What was the family busy doing? A
Answer - They were busy storing things away for winter, they were harvesting the garden and making food.

Have your student look up what hulled corn is and write the description in their notebook.

Have your student write a paragraph about the new machine.

Day 39 - 

Read chapter 13.

Fill out this book report poster

Day 40 -
Read chapter 1 of Peter Pan.

1. What are the Darling children's names?
Answer - They are Wendy, John and Michael.

2. What is the dog's name?
Answer - Her name is Nana.

Have your student write a paragraph about when Peter came into the nursery.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Doubted
Cozy
Mischievous

Day 41 - 
Read chapter 2.

1. What was in Nana's mouth?
Answer - She had Peter's shadow in her mouth.

2. Why was Nana chained outside?
Answer - Liza was watching the kids and did not approve of the dog in the house.



Day 42 - 
Read chapter 3.

1. What is the fairy's name?
Answer - He name is Tinkerbell.

2. What was Tinkerbell doing in the room?
Answer - She was looking for Peter's shadow.

3. Why was Peter crying?
Answer - He was crying because he could not get his shadow to stick back on.

4. How did Wendy get his shadow back on?
Answer  - She sewed it to his foot.

Day 43 - 
Read chapter 4.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Pitiful
Primness
Fluttered


Day 44 - 
Read chapter 5.

Have your student write a paragraph about how Peter teaches Wendy to fly.

Have your student write a paragraph about what happened in the rest of the chapter.

Color this page.

Day 45 - 
Read chapter 6.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter.

Day 46 - 

Read chapter 7.

1. How many lost boys are there?
Answer - There are six lost boys.

2. Who is the leader of the pirates.
Answer - Captain James Hook is the leader of the pirates.

3. What is the Indian Princesses name?
Answer - The Indian Princesses name is Tiger Lily.

Day 47 - 
Read chapter 8.

1. What happened to Captain Hook's hand?
Answer - Peter cut off Hook's hand.

2. Why is Hook afraid of the crocodile?
Answer - The crocodile wants to eat him because after Peter cut off his hand, the crocodile ate it.

3. Why does Tinker Bell not like Wendy?
Answer - She is jealous of her.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Scatter
Dread
Curdling


Day 48 - 
Read chapter 9.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 49 - 
Read chapter 10.

Have your student write a paragraph about Wendy's life in the underground house.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bother
Adventures
Lagoon
Mystical

Day 50 -
Read chapter 11.

 Have your student write two sentences from the chapter in their note book.


Day 51 - 
Read chapter 12.

Have your student write how the Pirates tricked the Lost Boys.

Day 52 - 
Read chapter 13.

1. Why did Tinkerbell not want Peter to drink from his cup?
Answer - She did not want him to drink it because Hook poisoned it.

2. How did Tinkerbell stop him from drinking it?
Answer - She drank it herself.

3. How did Peter save her?
Answer - He called out to all children in their dreams and asked to clap if they believed in fairies.

4. What was the oath Peter swore?
Answer - Hook or me this time.


Day 53 - 
Read chapter 14.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Bauble
Wretched
Fate

Day 54 - 
Read chapter 15.

Have your student go back and copy Hooks song into their notebook

Day 55 - 
Read chapter 16.

Have your student tell you about the chapters.

Have your student write two sentences from the chapter.

Day 56 - 
Read chapter 17.

Fill out this book report poster

Day 57 - 
Read chapter 1 of Alice's Adventures in Wonderland.

1. What did Alice fall down?
Answer - She fell down a rabbit's hole.

2. What happened when Alice drank the potion?
Answer - She shrunk.

3. Did anything happen when Alice ate a little bit of the cake? What did she do next?
Answer - Nothing happened when she ate a little cake, so she finished the whole thing.

Day 58 - 
Read chapter 2.

1. What happened when she ate all the cake?
Answer - She grew to much and was over nine feet tall.

2. How did she get small enough to get through the door?
Answer - The white rabbit came back and gave her a fan. When she fanned herself with it, she began to shrink.

3. What language did the mouse speak?
Answer - The mouse spoke French and English.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Desperate
Timid

Day 59 -

Read chapter 3.

Have your students tell you about the chapter while you write down their description.

Day 60 - 
Read chapter 4.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 61 -
Read chapter 5.

1. How tall was the caterpillar?
Answer - He was three inches tall.

2. How did Alice insult the caterpillar?
Answer - She said three inches was a terrible height to be.

Have your student write a paragraph about what happened when Alice ate the mushroom.


Day 62 - 
Read chapter 6.
1. What kind of cat does the Duchess say the cat is?
Answer - She says he is a Cheshire cat.

2. What did the baby turn into?
Answer - It turned into a pig.

Explain to your student what they cat means by mad ( meaning crazy not angry ).

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Howling
Axis
Vanished

Day  63 -
 Read chapter 7.
Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 64 - 
Read chapter 8.

1. Why were the cards painting roses?
Answer - They were painting the roses because they were suppose to be red and they did one white. The Queen would be mad if she found out.

2. What did the Queen say to do to Alice?
Answer - She told them to cut off her head.

Have your student write a paragraph about the croquet game.

Color this page.

Day 65 - 
Read chapter 9.

Have your student go back in the chapter and write two of the " morals of the story" that the duchess said.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Mineral
Pardoned
Silence

Day 66 -
Read chapter 10.

1. What is the Lobster Quadrille?
Answer - It is a dance.

2. Who is Alice telling her adventures too?
Answer - She is talking to a mock turtle and a gryphon.

Day 67 -
Read chapter 11.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student go back and write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 68 -
Read chapter 12.

Fill out this book report poster


Day 69 -
Read chapter 1 of Charlotte's Web.

1. Why was Papa going to kill the runt?
Answer - He was going to kill it because the runt usually dies anyway.

2. Why did he change his mind?
Answer - He changed his mind because his daughter begged him not to. 

3. What did he do with the runt?
Answer - He gave it to his daughter and told her to raise it.

4. What did she name the pig?
Answer - She named him Wilbur.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Injustice
Runt
Commanded

Day 70 - 
Read chapter 2.

1. How did Wilbur keep warm in the box at night?
Answer - He made a tunnel in the straw and slept in it.

2. What did Fern do to Wilbur when he was tired?
Answer - She pushed him in her doll stroller.

3. What happened when Wilbur was five weeks old?
Answer - Fern's father made her sell him to her Uncle.

Day 71 - 
Read chapter 3.

Have your student write a parapraph about what happens when Wilbur escapes.

Day 72 - 
Read chapter 4.

1. Who is Templeton?
Answer - He is the rat that lives in the barn.

2. Why was Wilbur crying?
Answer - He was crying because he wanted a friend.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Frolic
Crafty
Dreary

Day 73 - 
Read chapter 4.

1. What are salutations?
Answer - They are greetings, a way to say hello.

2. Who was talking to Wilbur the night before?
Answer - It was a spider.

3. What is the spider's name?
Answer - He name is Charlotte.

Day 74 - 
Read chapter 5.
Have your student tell you about the chapter while you write their description.

Day 75 - 
Read chapter 6.
Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 76 - 
Read chapter 7.

1. Why did Wilbur change his mind about how he felt about Charlotte eating flies?
Answer - No one on the farm liked flies.

2. How had Wilbur changed?
Answer - He was bigger and gained a lot of weight.

3. What bad news did Wilbur get?
Answer - He found out the farmer was going to kill him for food.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Thoughtful
Service
Pleasant

Day 77 - 
Read chapter 8.

Have your student write a paragraph on why they think something is wrong with Fern.

Color this page.

Day 78 - 
Read chapter 9.

Have your student write a paragraph about what this chapter teaches on spider webs.

Day 79 - 
Read chapter 10.

Have your student write a paragraph about the rotten egg explosion.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Gullible
Relieved
Rotten

Day 80 -
Read chapter 11.

Have your student write a paragraph about the miracle.

Day 81 - 
Read chapter 12.

1. Why did Charlotte call a meeting of the animals?
Answer - She needed a new slogan to write in her web.

2. What did they pick?
Answer - They picked terrific.

Day 82 - 
Read chapter 13.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 83 - 
Read chapter 14.

1. Why did Fern's mother call the doctor?
Answer - She is concerned about Fern spending time with the animals and saying they talk.

2. What does the doctor say?
Answer - He says if she looks healthy, she is fine.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Inventing
Enchanting
Miracle

Day 84 - 
Read chapter 15.

1. What new word did Charlotte write?
Answer - She wrote radiant.

2. Why did Charlotte need to stay home from the fair?
Answer - She needed to lay her eggs.

Day 85 - 

Read chapter 16.

Have your student write a paragraph on how they get Wilbur ready for the fair.

Day 86 - 
Read chapter 17.

Have your students write a paragraph about the day at the fair.

Day 87 - 
Read chapter 18.

1. What word did the rat find?
Answer - He found the word humble.

2. Why wasn't Charlotte on her web?
Answer - She was tired and making something.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Humble
Famous
Masterpiece

Day 88 -
Read chapter 19.

1. What did Charlotte make?
Answer - She made an egg sack.

2. Why is Charlotte sad?
Answer - She is sad because she will never see her children.

Day 89-
Read chapter 20.

Have your student write a paragraph about Wilbur's prize.

Day 90 -
Read chapter 21.

Have your student write a paragraph about what Wilbur does when he learns Charlotte is dying.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Thrashing
Ridiculous
Extreme

Day 91 - 
Read chapter 22.

Fill out this book report poster

Day 92 -
Read chapter 1 of The Peterkin Papers.

Have your student write a paragraph about how the Peterkins solve the problem of salt in the coffee.

Day 93 - 
Read chapter 2.

Have your student write a paragraph on how they solved the piano problem.

Day 94 - 
Read chapter 3.

1. How did the family plan to become wise?
Answer - They wanted to get a library in their home so they would become wise.

2. Where were they going to get the books?
Answer - John decided to write one.

3. What happened at the end?
Answer - After getting all the supplies, he realized he had nothing to say.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Nutgalls
Quills
Roused

Day 95 -
Read chapter 4.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.

Day 96 -
Read chapter 5.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 97 -
Read chapter 6.

Have your student write a paragraph on why dinner was late.


Day 98 - 
Read chapter 7.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 99- 

Read chapter 8.

Have your student tell you about the chapter while you write down their description.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Secure
Provisions
Necessary

Day 100 -
Read chapter 9.

1. Why did Mr. Peterkin want a cow?

Answer - He thought drinking more milk would be healthy.

2. Did their milk keep?

Answer - No, it went sour because it got to hot.

Day 101- 
Read chapter 10.

Have your student write a paragraph about the Peterkins getting their Christmas tree.

Day 102 - 
Read chapter 11.

Have your student write what happened during the tea party.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Agony
Piazza
Delight

Day 103 - 
Read chapter 12.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 104 - 
Read chapter 13.

Have your student tell you about the chapter while you write down their explanation.

Day 105 - 
Read chapter 14.

Have your student writes a paragraph about the Peterkin's picnic.

Day 106 - 
Read chapter 15.

1. What was needed in town?

Answer - A new water trough was needed.

2. How did they raise money?

Answer - They sold tickets to a game they were going to have at their house.

3. Was it successful?

Answer - Yes, it was.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Exposition
Trough
Tableau

Day 107 -Read chapter 16.

1. Why was the house semi detached?

Answer - The owner never built the other half.

2. Why did they have to move?

Answer - A new railroad was coming in and the station was to be built where their house was.

3. Did they find a place to move that they liked?

Answer - Yes, it took some looking but they found a new house.
( Your students answer may vary on this answer, it is not till the very last sentence that the family settles in to a new house )

Day 108 -
Read chapter 17.

Have your student tell you about the chapter.
Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 109 - 
Read chapter 18.

Have your student tell you about the chapter while you write their description.

Day 110 - 
Read chapter 19.

Have your student write a short paragraph about what Agamemnon's career is.

Day 111 - 
Read chapter 19.

Have your student tell you about the chapter.
Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Declared
Indeed
Expressman

Day 112 - 
Read chapter 20.

1. Where was the carnival to take place?

Answer - It was to be held in Boston.

2. What language class did Elizabeth Eliza give up?

Answer - She gave up French.

3. Why didn't the family have a booth?

Answer - No one was an author.

Have your student write a short paragraph on what the family did at the Carnival of Authors.

Day 113 - 
Read chapter 21.

Fill out this book report poster


Day 114 - 

Read chapter 1 of The Little Princess.

1. How old is Sara.

Answer - She is seven.

2. Where had she come from?

Answer - She had come from Bombay.

3. What happened to her mother?

Answer - She died when Sara was born.

4. What was the place?

Answer - It was a school.

5. What did Sara name her doll?

Answer - Her name is Emily.

Color this page.



Day 115 - 

Read chapter 2.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their book.

Day 116 - 
Read chapter 3.

1. Why did Miss St. John get yelled at?

Answer - She had her elbows on her desk and her ribbon in her mouth.

2. What is Miss St Johns name?

Answer - Ermengarde St John is her name.

3. What did Sara show Ermengarde?

Answer - She showed her Emily.

4. What does Ermengarde ask Sara?

Answer - She asks to be her best friend.


Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Distress
Clever
Desperate

Day 117 -
Read chapter 4.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write down why they think Lavinia does not like Sara.

Day 118  - 
Read chapter 5.

1. What was Sara really good at?

Answer - She is good at telling stories.

2. Who is secretly listening to Sara's stories?

Answer - A little servant girl was listening.

3. What is the servant girl's name?

Answer - Her name is Becky.


Day 119 - 
Read chapter 6 and 7.

Have your student write a short version about what happened in the chapters.

Day 120 -
Read chapter 8 and 9.


Have your student write down how they think Sara is feeling and why.

Day 121 -
Read chapter 10.

1. Why did Sara look odd in her clothes?

Answer - She was growing quickly and her clothes no longer fit right.

2. What did the man give Sara?

Answer - He gave her a sixpence.

3. What did the large family say about Sara?

Answer - That she did not act or look like a beggar.

4. Why does Sara think she is going to die?

Answer - She is cold, wet and starving.

5. Who showed up at the school one day?

Answer - The father of the large family.



Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
brougham
affection
occupant

Day 122 -
Read chapter 11.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 123 - Read chapter 12.

Have your student write a brief description of the chapter in their notebook.

Day 124 -Read chapter 13.

1. Why was Sara hungry?

Answer - Miss Minchin punished here and took away her dinner.

2. What did she find in the gutter?

Answer - She found money.

3. What did she do with the money?

Answer - She gave most of them to a beggar child.

4. What did the baker do?

Answer - She wished Sara was still there so she could give her more, and she feed the beggar girl more.

Day 125 -
Read chapter 14 and 15.

Have your student tell you about the chapter. Have them write a brief description of what the magic was.

Day 126 -
Read chapter 16

Have your student go back in the chapter and copy what the note said in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Equal
Disgrace
Coax

Day 127 -
Read chapter 17.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write a short description of what happened in the chapter in their notebook.

Day 128 -
Read chapter 18.

1. Did the friend lose all her father's money?

Answer - No, he did not not.

2. What took him so long to find Sara?

Answer - He was mislead by false clues.

3. Why did Miss Minchin want Sara to go back to the school?

Answer - She wanted her money.

Have your student write what happened when Miss Minchin came to the house.

Have your student write how they think Sara is feeling now.

Day 129  -
Read chapter 19.

Fill out this book report poster


Day 130 -
Read chapter 1 of Pollyanna.

1. What did Miss Polly ask Nancy to do?

Answer - She asked her to stop what she is doing and listen to her speak.

2. Who is coming to live with Miss Polly?

Answer - Her niece, Pollyanna is coming.

3.Why is Pollyanna coming to live with her?

Answer - Both her parents are dead.

Day 131 -
Read chapter 2.

1. Why is Nancy upset about the room Polly is putting Pollyanna in?

Answer - It is in the attic, hot in the summer, cold in the winter, and far from the other rooms in the house.

2. What happened to Miss Jennie's other children?

Answer - They all died.

3. What did Mister Tim say about Miss Polly?

Answer - That she used to have a lover and be very pretty.


Day 131 -
Read chapter 3.

1. What did Miss Polly say Pollyanna would be wearing?

Answer - She would be wearing a red checkered dress and a straw hat.

2. Who did Pollyanna think Nancy was?

Answer - She thought she was Miss Polly.

Have your student write two things Pollyanna said about her old house in their notebook.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Sensible
Apprehensively


Day 132 -
 
Read chapter 4.

1. What did Pollyanna do when she saw her Aunt?

Answer - She jumped on her lap to hug her.

2. What did Miss Polly say about Pollyanna's father?

Answer - She told Pollyanna she did not want her to talk about her father.

3. Why does Pollyanna say she is bad?

Answer - She thinks she is bad because she does not understand why Good needed her father.

4. What did Pollyanna say her about her room?

Answer - She liked the view from her window.

5. What did Pollyanna do when she was alone in her room?

Answer - She climbed out the window and down a tree.


Day 133 - Read chapter 5.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write two sentences from the chapter in their notebook.

Day 134 -
Read chapter 6.

1. How did Pollyanna greet her Aunt in the morning?

Answer - She ran to her and gave her a big hug.

2. What did Pollyanna ask Tom to do?

Answer - She wanted to hear about her mother.

3. What does the bell mean?

Answer - That it is time to eat.

4. Why was Miss Polly upset the windows were open.

Answer - She was mad that flies got in because there were no screens.

5. What did Miss Polly say about Pollyanna's clothing?

Answer - That she would have to get all new, none of it was fit to wear.


Day 135 -
Read chapter 7.

1. Why doesn't Nancy like her name?

Answer - She does not think it is fancy.

2. Why could Pollyanna not sleep?

Answer - The room was hot.

Have your student write a paragraph about what happened when Aunt Polly found Pollyanna on the roof.

*Explain to your student what consumption was and why people would sleep outside because of it.

Vocabulary words - ( have your students look up the meanings of these words and write them in their notebook )
Consumed
Extraordinary
Rapturously

Day 136 - 
Read chapter 8.

Have your student write about the interaction between Pollyanna and Mrs Snow.

Day 137
Read chapter 9.

Have your student write about the interaction between Pollyanna and "the man".

Day 138
Read chapter 10.

Have your student tell you about the chapter.

Have your student write about Pollyanna's new room.

Day 139
Read chapter 11.








New post, life update

It has been awhile since I posted here, I started a few posts, never finished, and eventually deleted them. I have had ideas on what to post...